UTRIKES: Planerar rättegång mot diktatorn

2022 08 25

Ukraina förbereder en plan för att ställa Rysslands diktator Vladimir Putin och landets högsta befälhavare inför rätta.

Andrij Smirnov, chef för den ukrainska presidentadministrationen, är ansvarig för projektet, rapporterar AFP.

Enligt Smirnov ska Ukraina införa en internationell tribunal för att utreda Rysslands påstådda "aggressionsbrott".

Definitionen av aggressionsbrott  antogs i Romstadgan 2010, och liknar begreppet "brott mot freden" som användes under rättegångar i Nürnberg och Tokyo efter andra världskriget.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, som tagit sig ann världens allvarligaste brott de senaste 20 åren, utreder redan krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord i Ukraina.

Men ICC kan inte undersöka anklagelser om aggressionsbrott eftersom varken Ukraina eller Ryssland har ratificerat Romstadgan, rapporterar AFP.

”Enda sättet”

– Denna domstol är det enda sättet att se till att de brottslingar som startade kriget i Ukraina snabbt ställs till svar, säger Andrij Smirnov till nyhetsbyrån.

Han vill se en snabb process.

– Världen har ett kort minne. Därför vill jag att den här tribunalen ska inleda sitt arbete nästa år, säger han och tillägger:

– Ukraina vet att de anklagade inte kommer att vara närvarande, men denna tribunal kommer se till att dessa människor stämplas som kriminella och att de inte kan resa i den civiliserade världen.

Internationellt fördrag utarbetat

Ukrainska åklagare har hittills identifierat cirka 600 misstänkta. Bland annat flera högt uppsatta militära tjänstemän och politiker.

Ett internationellt fördrag för att inrätta tribunalen har utarbetats. Nu krävs det bara att omvärldens regeringar undertecknar fördraget.

Länder som undertecknar fördraget erkänner domstolens beslut. Eventuellt dömda lagöverträdare skulle således kunna gripas på ländernas territorium.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen