UTRIKES: Ordet “hen” förbjuds – på grund av låga skolresultat

2022 06 15

Skolorna i Buenos Aires får inte längre använda könsneutrala pronomen i språket.

Elevernas betyg i Argentinas huvudstad är alldeles för dåliga, anser stadens kommunstyrelse. 

För att råda bot på de sjunkande skolresultaten väljer kommunen därför att förbjuda användandet av den spanska motsvarigheten till “hen”, rapporterar nyhetsbyrån Telam.

“Respektera språket”

Förbudet ska gälla både under elevernas lektioner och i den kommunikation som förs med barn och med föräldrar – såväl muntligt som skriftligt.

– I skolan måste man respektera det spanska språket och betygssnitten visar att det är bråttom, vi kan inte slösa bort en dag till, säger borgmästaren Horacio Rodríguez Larreta till Telam.

Riskerar straff

Beslutet att förbjuda ordet har ifrågasatts av både lärare och språkspecialister som menar att det inte finns något orsakssamband mellan ett inkluderande språk och elevernas testresultat. 

Kritiken slås dock bort ända uppe på regeringsnivå som förkastar att det rör sig om “en häxjakt”.

– Vi fattar beslut baserat på bevis och konsulterar specialister. Det finns sätt att synliggöra och inkludera utan att förvränga  det spanska språkets konventioner, säger utbildningsminister Soledad Acuña till nyhetsbyrån.

Bryter lärare eller elever mot förbudet riskerar man “disciplinära åtgärder”, uppger hon.

Skyller på försämrad läsförståelse

Som motivering hänvisar kommunen till att elevernas läsförståelse blivit avsevärt sämre efter pandemin och att skolan fått ett bakslag på nästan fyra år i elevernas kunskaper. 

– Det är en åtgärd för att underlätta sättet på vilket våra pojkar och flickor lär sig och tillägnar sig språket, säger Horacio Rodríguez.

Känsloladdat ord i Sverige

I Sverige återfinns ordet “hen” i Svenska Akademins ordbok sedan 2015. Flera myndigheter, lärosäten och medier använder sig löpande av begreppet i skriftlig och muntlig kommunikation, framhåller Språkkonsulterna. 

Men många har fortfarande starka känslor kring det könsneutrala pronomenet.

– Ett ganska vanligt argument är att det är praktiskt att använda som ett sätt referera till personer utan att ange kön. Antingen känner man inte till könet eller så är det inte relevant, då är det här ett sätt att komma runt det, säger språkforskaren Kristian Blensenius till SVT.

Engdahl: “Fånigt”

En av kritikerna är Akademiens förre ständige sekreterare, som provoceras oerhört av ordet.

– Jag är ledsen, men fenomenet hen är i mina ögon alltför fånigt för att förtjäna seriös kommentar, framhöll Horace Engdahl till Dagens Nyheter 2012.

Spåras till 1966

Första gången “hen” användes i Sverige tros vara av Rolf Dunås 1966 i Upsala Nya Tidnings språklåda.

På 2000-talet använde sedan Miljöpartiet pronomenet i sin partiprogramsrevidering 2005 och 2009 antogs ordet i Nationalencyklopedin.

Foto: K. Sikkema

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 16

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Pensionärer beställer allt vanligare produkt – kommer få böter

2024 04 16

I ett enda tillslag har Tullverket hittat 80 olagliga produkter.

Det var i mars som myndigheten slog till mot en postterminal i Malmö och gjorde ett särskilt fynd i en försändelse från Tyskland.

Innehållet bestod av 80 olagliga elchockvapen.

Snittåldern på beställarna är 69 år varav den äldsta är 84 år gammal. I förhör har pensionärerna berättat att de sett reklam för produkterna i sociala medier och betalat via svenska betaltjänster.

Även köpsajten ska ha haft svenskt namn, och många har därför trott att produkten är laglig.

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Väntas få böter

Pensionärerna som åkt fast kommer nu att utredas för brott och de flesta väntas få dagsböter.

Och de är långt ifrån ensamma om att ha beställt vapnet.

Bara i år har 133 stycken elchockvapen stoppats av Tullverket, vilket kan jämföras med 29 stycken förra året, 56 stycken 2022 och 220 stycken 2021.

Vapnet ser ut som en USB-sticka eller en ficklampa och delar ut en stöt genom att tryckas mot en annan person.

Men det krävs tillstånd för att importera varan.

– Det är svårt att slå fast vad den här ökningen beror på men flera av de som beställt elchockvapnen säger att de sett reklam för dessa vapen i sociala medier. Så mycket tyder på att företagen och webbutikerna som säljer dessa vapen har inlett en annonskampanj, säger Stefan Granath.

"Skulle skydda min hund"

Mottagarna av de drygt 80 elchockvapen som stoppades i Malmö finns i hela landet.

Av 84 identifierade beställare är 60 av dem män och 24 av dem kvinnor. 

– Överlag är beställarna av dessa elchockvapen äldre personer. Det är det som gör att dessa beslag sticker ut från det normala. Vi har inte sett något liknande tidigare, säger Marcel Gabara, en av förundersökningsledarna.

Enligt Tullverket köps produkten som skydd mot olika former av överfall.

– Köpte den till mina döttrar för att de ska kunna skydda sig mot destruktiva pojkvänner och andra män, säger en person i förhör enligt myndigheten.

Husvagnssemester i Europa. Skydd mot vägpirater.

– Skydda min hund när vi är ute på promenad.

– Jag vill inte skada någon, bara att den som anfaller mig ska sluta och förhoppningsvis avsluta överfallet.

– Skydda sig mot vargar och björnar i skogen.

Visste inte om

Tullverket bekräftar att ingen av beställarna visste om att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige.

Det stod ingenting om detta på sajten där beställningen gjordes, framhåller pensionärerna.

Reglerna är dock tydliga: införsel utan tillstånd innebär vapensmuggling som kan ge fängelsestraff i lägst 14 dagar och högst tre år. Vid ringa brott finns böter på straffskalan.

Om omständigheterna är som de senare döms man sällan till fängelse.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen