UTRIKES: Nordkorea uppges ha avfyrat raketer

2022 07 11

Den isolerade diktaturen misstänks ha skjutit upp flera raketer i ännu ett olagligt vapentest.

Det hävdar Sydkoreas militär under söndagen, som har upptäckt misstänkta “flygbanor” som tros vara skott från nordkoreanskt artilleri, rapporterar Deutsche Welle. 

Amerikanska stridsflygplan på plats

Den misstänkta uppskjutningen kommer i samband med att att USA placerat ut stridsflygplan i Sydkorea för en gemensam övning med landet.

I Seoul höll presidentens nationella säkerhetstjänst ett möte om observationerna från Pyongyang och man “övervakar noga” situationen hos grannen i norr.

Upptäckte flygbanor

– Vår militär upptäckte [flera] flygbanor som misstänks vara [från] Nordkoreas raketuppskjutare, framhåller Sydkoreas stabschefer enligt Al Jazeera i ett uttalande.

Stärker övervakningen

Säkerhetstjänsten tillägger:

– Vår militär har stärkt övervakningen och vaksamheten och bibehållit en grundlig beredskapsställning samtidigt som den har behållit ett nära samarbete mellan USA och Sydkorea.

Ovanligt många vapentest

Uppskjutningarna ska ha inträffat utanför Nordkoreas västkust.

Enligt Al Jazeera har har Nordkorea i år genomfört ovanligt många vapentest, inklusive missiler med kärnvapenkapacitet som skulle kunna hota Sydkorea och Japan såväl som USA.

USA: “Snabbt och kraftfullt svar”

Det kommer även oroväckande signaler om att den nordkoreanska regimen för närvarande förbereder vad som skulle bli landets sjunde kärnvapentest.

Samtliga avfyrningar har varit olagliga enligt FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Både Washington och Seoul har varnat för att en sådan provokation kommer att innebära ett “snabbt och kraftfullt” svar, skriver Deutsche Welle. 

Agerar efter kärnvapenhoten

Nordkoreas kärnvapenhot har fått Sydkorea att agera. 

För en dryg månad sedan beslöt Sydkoreas försvarsminister Lee Jong-Sup att landets huvudstad skulle trappa upp sin försvarskapacitet och utöka samarbetet med USA och Tokyo, skriver Al Jazeera.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen