UTRIKES: Militärt redo för krig

2022 10 10

Den statskontrolleradenyhetsbyrån KCNA skriver att Nordkorea är redo för ett anfall från väst.

Japanerna har larmat sin befolkning att ta skydd, Sydkoreas ledning har haft krismöten och västeuropeisk media har skrivit och spekulerat när den ena misilen efter den andra har avfyrats från Nordkorea.

Nu kommer nordkoreanerna själva med ett utspel där man tillstår att flera av den senaste tidens frekventa robotskjutningar har varit allvarligt menade styrkedemonstrationer:

Beslut från militär ledning

– Det var anfallsövningar av långdistansartilleriet av den koreanska folkarmén (KPA) den 6 och 8 oktober enligt beslut från den centrala militären Kommission från Koreas arbetarparti, framhåller den nordkoreanska statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA på sin hemsida.

Man lägger ut orden ytterligare:

–  De skedde för att arrangera militära övningar för att neutralisera fiendens provokation för att klara av den allvarliga situationen på den koreanska halvön.

Vördnad för ledaren

På sedvanligt nordkoreanskt sätt uttrycker man sin vördnad över Kim Jung-Un som, enligt kanalen, ledde robotskjutningarna.

Och vad det verkar på formuleringarna har de varit tillfredsställande.

– Den respekterade kamraten Kim Jong Un berömde de pålitliga artilleristerna och stridspiloterna för att de till fullo uppvisade den utmärkta verkliga krigskapacitet som de stadigt förbättrade under de dagar då de förstärkte stridskraften och tapperheten och patriotismen som är utmärkande för KPA.

Kim Jung-Un belåten

Enligt nyhetsbyrån stod det klart vad ledaren tyckte:

– Han var nöjd med det faktum att de är helt förberedda ideologiskt, moraliskt, militärt och teknologiskt så att de på ett bra och korrekt sätt kan hantera ett plötsligt faktiskt krig.

Landet har inte gjort någon hemlighet av att man nu är en kärnvapenmakt. Så sent som i september justerade man sina lagar för att markera sin beredskap för strid med kärnvapen.

Parallellt har väst stärkt sin närvaro i området. Flera länder har hållit övningar till havs. Det i sin tur har Kim Jung-Un och hans ledning ansett vara förberedelser för framtida angrepp på landet.

Foto: T Evans

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen