UTRIKES: Militärt redo för krig

2022 10 10

Den statskontrolleradenyhetsbyrån KCNA skriver att Nordkorea är redo för ett anfall från väst.

Japanerna har larmat sin befolkning att ta skydd, Sydkoreas ledning har haft krismöten och västeuropeisk media har skrivit och spekulerat när den ena misilen efter den andra har avfyrats från Nordkorea.

Nu kommer nordkoreanerna själva med ett utspel där man tillstår att flera av den senaste tidens frekventa robotskjutningar har varit allvarligt menade styrkedemonstrationer:

Beslut från militär ledning

– Det var anfallsövningar av långdistansartilleriet av den koreanska folkarmén (KPA) den 6 och 8 oktober enligt beslut från den centrala militären Kommission från Koreas arbetarparti, framhåller den nordkoreanska statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA på sin hemsida.

Man lägger ut orden ytterligare:

–  De skedde för att arrangera militära övningar för att neutralisera fiendens provokation för att klara av den allvarliga situationen på den koreanska halvön.

Vördnad för ledaren

På sedvanligt nordkoreanskt sätt uttrycker man sin vördnad över Kim Jung-Un som, enligt kanalen, ledde robotskjutningarna.

Och vad det verkar på formuleringarna har de varit tillfredsställande.

– Den respekterade kamraten Kim Jong Un berömde de pålitliga artilleristerna och stridspiloterna för att de till fullo uppvisade den utmärkta verkliga krigskapacitet som de stadigt förbättrade under de dagar då de förstärkte stridskraften och tapperheten och patriotismen som är utmärkande för KPA.

Kim Jung-Un belåten

Enligt nyhetsbyrån stod det klart vad ledaren tyckte:

– Han var nöjd med det faktum att de är helt förberedda ideologiskt, moraliskt, militärt och teknologiskt så att de på ett bra och korrekt sätt kan hantera ett plötsligt faktiskt krig.

Landet har inte gjort någon hemlighet av att man nu är en kärnvapenmakt. Så sent som i september justerade man sina lagar för att markera sin beredskap för strid med kärnvapen.

Parallellt har väst stärkt sin närvaro i området. Flera länder har hållit övningar till havs. Det i sin tur har Kim Jung-Un och hans ledning ansett vara förberedelser för framtida angrepp på landet.

Foto: T Evans

Text: Redaktionen