UTRIKES: Kris i Sydney – 30 000 evakueras

2022 07 04

Den australiensiska miljonstaden har drabbats extremt hårt av otroliga skyfall.

Enorma regnmängder fortsätter att slå rejält mot redan hårt utsatta Sydney, Australien.

Efter nya skyfall under natten till måndagen, svensk tid, har myndigheterna beordrat 30 000 människor att lämna staden med omedelbar verkan, rapporterar Sydney Morning Herald.

Motsvarande en månads skyfall

Skyfall med regn motsvarande en hel månad har redan fallit. Idag väntar man sig ytterligare 100-150 millimeter regn.

– Vi har åtminstone ett dygn kvar innan regnet avtar, men marken är mättad och floderna översvämmade. Det är farligt där ute, säger Carlene York, blåljusansvarig i delstaten New South Wales, till tidningen.

Armén skickar 100 soldater

Armén i Australien har ryckt ut med 100 soldater för att hjälpa till med nödvändiga operationer i den stormdrabbade staden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sedan igår kväll har räddningspersonal behövt rädda över 80 personer när nu skyfallen på östkusten är inne på sin tredje dag.

Vägar under vatten

Vägarna i staden har försvunnit under vatten och floden i Camden, en förort i sydvästra Sydney, har förvandlats till en sjö. 

Tv-bilder har visat hur husbilar har vält på grund av ovädret.

Hårt drabbad region

Australiens östkust har varit hårt drabbade av översvämningar de senaste 1,5 åren. I mars tidigare i år dog 20 personer när översvämningsvatten steg över hustaken och bilar sveptes bort från vägarna.

Vädersystemet över Sydney matas av varm och våt luft från närheten av ekvatorn, menar Kimberley Reid, atmosfärforskare vid Monash University.

Lär öka med 80 procent

Men eftersom nederbörden i regionen är så varierande är det svårt att koppla denna specifika händelse till klimatförändringar, säger hon.

– Men vår forskning av översvämningarna i Sydney i mars 2021 visade att liknande händelser över Sydney sannolikt skulle inträffa 80 procent oftare i slutet av 2000-talet, säger Kimerley Reid enligt AFP.

“Ingen tvekan”

Enligt New South Wales premiärminister Dominic Perrottet behöver landet förbereda sig på att omfattande översvämningar kan bli ett återkommande problem.

– Det råder ingen tvekan om att dessa händelser blir vanligare, sade han på en presskonferens.

“Måste anpassa oss”

Han tillade:

– Regeringar måste anpassa sig och se till att vi reagerar på den föränderliga miljö vi befinner oss i.

Foto: A. Pethybridge

Text: Redaktionen