UTRIKES: Kaos och förödelse i Ians spår

2022 09 29

Den kraftfulla orkanen Ian drar vidare och orsakar kaos och förstörelse.

En båt med dryga 20-talet kubanska flyktingar rapporteras ha sjunkit utanför Florida. Fyra av dem lyckades simma i land till Key West.

Ytterligare tre återfanns senare vid liv och sökningarna efter fler fortsatte, berättar den amerikanska Kustbevakningen:

– Vår personal tog en kalkylerad risk när de utmanade de tropiska orkanvindarna som drog fram för att försöka rädda dem som var vid liv och försöka ta dem i land, sa Nicole Groll, amerikanska Kustbevakningen, till tidningen The Guardian.

Från Kuba till USA

Orkanen Ian började med att skapa förstörelse på den karibiska ön Kuba, som gjordes helt strömlöst, innan den natten mellan onsdag och torsdag drog in över USA.

Flera städer är drabbade. Hus, bilar och föremål sköljs med. En sekvens på Twitter, utlagd av den amerikanska meteorologen Kaitlin Wright visar hur krossade hus sköljs med i vattenmassorna.

Att Ian, som är i kategori 4, drar fram nu är inte oväntat. Atlanten brukar så här års vara hårt drabbad av orkaner, men har hittills varit förskonad.

Kategori 4 betyder enligt den så kallade Saffir-Simpson-skalan vindstyrkor på mellan 59 och 69 meter per sekund. Ian har nått upp till gränsen till en kategori 5-orkan och är därmed en av de värsta som drabbat området.

Talar om många år

– Det kommer att vara en storm som vi talar om under många år framöver, säger en representant för USA:s vädertjänst.

Området där orkanen drar fram sker i västra Florida, ett relativt platt landskap som gör att förstörelsen väntas bli extremt stor och därmed kostsam, eftersom fastigheterna ligger i direkt anslutning till kusten.

Foto: C. Cameron

Text: Redaktionen