UTRIKES: Kan fatta dramatiskt beslut om utsatta kärnkraftverket

2022 09 08

Dieselbrist kan leda till en olycka på Europas största kärnkraftverk.

Säkerhetsläget kring kärnkraftverk i ukrainska Zaporizhzhia blir allt värre.

Nu överväger Ukraina att stänga ned verksamheten helt och hållet, rapporterar CNN.

Chefsinspektör bekräftar

Uppgifterna bekräftas av landets egen chefsinspektör för kärnkraft och strålsäkerhet Oleh Korikov.

– Den fortsatta försämringen av situationen och den långvariga bristen på strömförsörjningen från en extern elkälla kommer att tvinga oss att sätta in dieselgeneratorer i beredskap.

Han tillägger:

– Och det är extremt svårt att fylla på diselbränseltillförseln under kriget.

“Farlig” situation

Enligt Korikov är det inte hållbart att hålla igång dieselgeneratorerna, som används som backup för att kyla bränsle samt hålla igång driften.

Han säger också att det är en “farlig” situation att använda dem på obestämd tid.

– Tillförlitlighetsfrågor kan vara ett problem. För i det här fallet kan det krävas att de arbetar på obestämd tid, och de har begränsad kapacitet att ständigt vara i arbetsläge, säger Korikov enligt CNN.

Varnar för olycka

Nu varnar chefsinspektören för att åtgärden med dieselgeneratorer kan få allvarliga konsekvenser om dieselbränslet tar slut.

Även det som omvärlden fruktar mest.

– Det kan ge upphov till en olycka, skada reaktorernas aktiva zon och släppa ut radioaktiva produkter i miljön. Det kommer inte bara att påverka Ukrainas territorium utan också ge gränsöverskridande effekter, säger Oleh Korikov.

Vill se FN-militärer

Samtidigt har Ukrainas kärnrkaftschef Petro Kotyn föreslagit att FN bör sätta in fredsbevarande soldater för att säkra upp situationen i Zaporizhzhia, rapporterar BBC.

Inspektörer från FN har också konstaterat att det omedelbart bör inrättas en säkerhetszon för att skydda kärnkraftverket från de brutala strider som fortfarande pågår i landet.

Någonting som uppmuntrats av den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky.

Kritisk Putin

Rysslands diktator Vladimir Putin har uttryckt att han litar på FN:s rapporter, men har samtidigt kritiserat Internationella atomenergiorganet, IAEA, för att inte lägga skulden för beskjutningen i området på Ukraina.

– Våra militärer är där – skjuter vi mot vår egen? framhöll Putin på påstående om att Ryssland var ansvarigt för beskjutning kring kärnkraftverket.

Foto: K. Karger

Text: Redaktionen