UTRIKES: Jätteföretag döms efter IS-stöd

2022 10 18

Ett franskt cementföretag har dömts till enorma böter för att ha betalat stora belopp till terrorgrupper. 

Den franska cementtillverkaren Lafarge ska betala 778 miljoner dollar, eller 8,6 miljarder kronor till USA:s justitiedepartement. 

Det enorma bötesbeloppet kommer till följd av att Lafarge betalat drygt 130 miljoner kronor till syriska mellanhänder för att hålla igång en fabrik åren 2013-2014.

Vi har gått med på att erkänna oss skyldiga till förberedelse att tillhandahålla material till en utländsk terroristorganisation i Syrien, säger bolaget enligt AP.

Mutor till terrororganisationer

Mutorna från Lafarge har gått till flera terrorstämplade organisationer, däribland IS. 

Åklagaren menar på att bolagets representanter medvetet ska ha blundat för de illegala brutaliteter som IS gjort sig skyldiga till.

Lafarge evakuerade till slut sin cementfabrik i Syrien i september 2014, varpå IS tog kontroll över fabriken och sålde den.

Inte vanliga affärer

En fransk domstol har tidigare fastslagit att cementjätten vetat om betalningarna till IS, som med våld utropat delar av Syrien som del av sitt kalifat.

USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco uttalade sig under tisdagen på en presskonferens där hon kritiserade företaget.

– Företagets aktioner reflekterar företagskriminalitet som nått en ny botten och en väldigt mörk plats. Företagsamhet med terrorister kan inte vara vanliga affärer, säger hon enligt Reuters.

Ordföranden uttalar sig

Lafarges ordförande Magali Anderson medgav inför domstol på tisdagen att företagsrepresentanter medvetet har finansierat terrorverksamhet.

– Företagets tidigare anställda gick medvetet med på att skapa och auktorisera betalningar menade för olika väpnade gruppers fördel i Syrien. De individer som är ansvariga för detta beteende har varit avlägsnade från företaget sedan åtminstone 2017, säger hon enligt Reuters.

Anställda har gripits

Biträdande justitieminister Lisa Monaco sa att franska myndigheter har gripit vissa av de högt uppsatta individerna som var involverade, men gav inte ut några namn. 

Även det svenska företaget Ericsson har tidigare anklagats för att ha betalat liknande mutor i Irak vid tiden för IS styre, uppger SVT. 

Korruptionsutredningen mot Ericsson lades dock ner då åklagaren inte kunnat bevisa att bolaget medverkat till brott.

Foto: Levi Meir Clancy

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen