UTRIKES: Jätteföretag döms efter IS-stöd

2022 10 18

Ett franskt cementföretag har dömts till enorma böter för att ha betalat stora belopp till terrorgrupper. 

Den franska cementtillverkaren Lafarge ska betala 778 miljoner dollar, eller 8,6 miljarder kronor till USA:s justitiedepartement. 

Det enorma bötesbeloppet kommer till följd av att Lafarge betalat drygt 130 miljoner kronor till syriska mellanhänder för att hålla igång en fabrik åren 2013-2014.

Vi har gått med på att erkänna oss skyldiga till förberedelse att tillhandahålla material till en utländsk terroristorganisation i Syrien, säger bolaget enligt AP.

Mutor till terrororganisationer

Mutorna från Lafarge har gått till flera terrorstämplade organisationer, däribland IS. 

Åklagaren menar på att bolagets representanter medvetet ska ha blundat för de illegala brutaliteter som IS gjort sig skyldiga till.

Lafarge evakuerade till slut sin cementfabrik i Syrien i september 2014, varpå IS tog kontroll över fabriken och sålde den.

Inte vanliga affärer

En fransk domstol har tidigare fastslagit att cementjätten vetat om betalningarna till IS, som med våld utropat delar av Syrien som del av sitt kalifat.

USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco uttalade sig under tisdagen på en presskonferens där hon kritiserade företaget.

– Företagets aktioner reflekterar företagskriminalitet som nått en ny botten och en väldigt mörk plats. Företagsamhet med terrorister kan inte vara vanliga affärer, säger hon enligt Reuters.

Ordföranden uttalar sig

Lafarges ordförande Magali Anderson medgav inför domstol på tisdagen att företagsrepresentanter medvetet har finansierat terrorverksamhet.

– Företagets tidigare anställda gick medvetet med på att skapa och auktorisera betalningar menade för olika väpnade gruppers fördel i Syrien. De individer som är ansvariga för detta beteende har varit avlägsnade från företaget sedan åtminstone 2017, säger hon enligt Reuters.

Anställda har gripits

Biträdande justitieminister Lisa Monaco sa att franska myndigheter har gripit vissa av de högt uppsatta individerna som var involverade, men gav inte ut några namn. 

Även det svenska företaget Ericsson har tidigare anklagats för att ha betalat liknande mutor i Irak vid tiden för IS styre, uppger SVT. 

Korruptionsutredningen mot Ericsson lades dock ner då åklagaren inte kunnat bevisa att bolaget medverkat till brott.

Foto: Levi Meir Clancy

Text: Redaktionen