UTRIKES: Hundratals valar strandade – ”ovanligt och oroande”

2022 09 21

Över 200 grindvalar har hittats strandade på en avlägsen strand i Tasmanien på Australiens västkust.

Hälften av valarna beräknas vara vid liv, rapporterar BBC News med hänvisning till australiensiska myndigheter.

Räddningspersonal har skickats till området.

Det är oklart vad som ledde till att valarna simmade upp på land. En likande incident inträffade i samma område för exakt två år sedan. Då hittades nästan 500 grindvalar på en strand i Tasmanien. Endast en femtedel överlevde tack vare en stor räddningsaktion.

Hjälp är på väg

Lokalbefolkningen har täckt de strandade valarna med filtar och hällt hinkar med vatten över dem för att försöka hålla dem vid liv över natten, uppger BBC.

Enligt nyhetskanalen är havsskyddsexperter på väg till platsen för att försöka rädda de valar som fortfarande är friska nog att överleva. Flera valar befaras dö under natten. 

Sociala däggdjur

Grindvalar är mycket sociala däggdjur och är välkända för att stranda tillsammans eftersom de reser i stora, sammansvetsade grupper som är beroende av konstant kommunikation.

Viltforskaren Vanessa Pirotta säger till BBC att de återkommande strandningarna är ovanliga och oroande.

– Valarna kan ha "missnavigerat", följt en sjuk eller desorienterad ledare eller blivit skrämda till grundare vatten.

Varför strandar valar?

  • Det är svårt att avgöra varför valar simmar in på grunt vatten för att sedan fastna. Det finns flera teorier, men en sak är säker.
  •  Det är inte något kollektivt självmord eller ett beteende orsakat av klimatförändringarna.
  • I stort sett är alla valar i flocken släkt med varandra och när en val blir sjuk kan gruppen simma in på grunt vatten för att hålla den sjuka individen flytande.
  • En annan teori är att magnetfälten är konstiga i vattnet utanför stranden, som när en kompass bara snurrar runt. Detta medför att och valarna navigerar fel.
  • Källa: WWF

Foto: M. Lissenden resp M. Mingle

Text: Redaktionen