UTRIKES: Hundratals tvingas evakuera från turistön

2022 07 25

Bränderna i Grekland tilltar.

Hundratals människor har tvingats att evakueras från populära turistön Lesbos, rapporterar AFP.

– Vi har drabbats av en explosiv cocktail bestående av torka, höga temperaturer och starka vindar, säger Yiannis Artopoios, talesperson för brandkåren.

Extremhetta

Sedan i lördags har Grekland tampats med en extrem värmebölja.

Temperaturen har stigit till 42 grader i flera regioner, uppger AFP. Enligt nyhetsbyrån förväntas värmeböljan pågå i tio dagar.

Flera skogsbränder

På söndagen rapporterade grekiska myndigheter att landets räddningstjänst bekämpade fyra stora skogsbränder.   

Under de senaste tre dagarna har 141 bränder rapporterats i landet, enligt grekiska nyhetssajten ETC.

Hundratals har evakuerats

Bränderna rasar i de norra, östra och södra delarna av landet, bland annat på den populära turistön Lesbos.

Omkring 200 personer beordrades under söndagen att lämna byn Vryssa för att undkomma lågorna, rapporterar AFP. Dagen innan uppmanades turister och invånare att lämna strandbyn Vatera.

– Äldre kvinnor lämnade byn med endast några få ägodelar i plastpåsar, eftersom tjock rök uppslukade deras hus, uppger nyhetsbyrån.

Rekordhöga temperaturer i södra Europa

Värmeböljan har drabbat flera länder.

I Spanien förväntas rekordhöga temperaturer i södra regionen Cordoba. Efter två veckor med en ihållande värmebölja kan temperaturen stiga till över 45 grader, erfar AFP.

Spaniens nationella meteorologiska institut varnar för att den ihållande värmeböljan och bristen på regn sedan början av förra året innebär att det finns en enorm risk för nya skogsbränder.

I Spanien, Frankrike och Portugal har bränder förstört mer mark i år än under hela 2021. Totalt har ett område på 517 881 hektar förstörts. Det motsvarar storleken på Trinidad och Tobago.

I fredags konstaterade världshälsoorganisationen WHO att extremhettan har lett till ”mer än 1 700 onödiga dödsfall” i Spanien och Portugal.

Arkivfoto: Fabian Jones 

Text: Redaktionen