UTRIKES: Hotar att döda Donald Trump

2022 08 15

USA:s förre president påstås stå på tur efter attacken mot författaren Salman Rushdie.

Den iranska tidningen Kayhan hotar att Donald Trump och hans tidigare utrikesminister Mike Pompeo kan gå samma öde till mötes som Salman Rushdie, författaren som knivhöggs i halsen i fredags.

Kayhan och dess redaktör, som ska vara personligt utvald av Irans högste ledare Ayatollah Khamenei, skriver att det efter Rushdie “nu är Trumps och Pompeos tur”.

Det rapporterar The Telegraph.

"Trumps tur"

– Gud har tagit sin hämnd på Rushdie. Nästa är Trumps och Pompeos tur.

Så lyder rubriken på den ledarsida som den iranska tidningens redaktör skrivit under.

Texten fortsätter:

– Attacken mot honom visar att det inte är ett svårt jobb att ta liknande hämnd på Trump och Pompeo och från och med nu kommer de att känna sig mer i fara för sina liv, skriver redaktören i den iranska tidningen.

Hotfull retorik

I våras konstaterade Anthony Blinken, USA:s nuvarande utrikesminister, att Irans försök att mörda hans företrädare “är verkliga och pågår”, skriver The Telegraph.

En hotfull retorik har även präglat regeringen i Iran.

– Låt det inte råda något tvivel om att jag här säger till alla amerikanska statsmän att hämndens hand så småningom kommer att komma ur vår nations ärm, sade landets president Ebrahim Raisi i januari, ett år efter mordet på den iranska generalen Qassem Soleimani.

Motivet inte känt

Motivet till varför Salman Rushdie attackerades är ännu inte klarlagt.

Iranska oppositionsstyrkor som befinner sig i exil spekulerar dock i att den dödsdom som Khomeini riktade mot författaren efter att han skrev boken Satansverserna kan ha påverkat gärningsmannen.

– Dessa fatwas för att döda människor vars idéer du inte håller med om är inget nytt i islams historia i Iran, säger Dr Abbas Milani vid Stanford University till Londonbaserade Iran International TV.

Ska vara vid gott mod

Efter attacken mot Rushdie uppges författaren vara vid gott mod trots sina skador.

– Han vårdas inte längre i respirator och kan tala och skoja, uppger hans kollega Aatish Taseer i en tweet, rapporterar AP.

Några fler detaljer om författarens tillstånd gavs inte.

Enligt nyhetsbyrån vårdas han fortsatt på sjukhus.

LÄS MER: Glatt besked från Salman Rushdies agent

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen