UTRIKES: Hiskeligt låååångt världsrekord

2022 10 31

Det sattes ett udda världsrekord i Schweiz på lördagen.

Ett 1,9 kilometer långt tåg rullade på den vackra sträckan Preda och Bergün i de schweiziska alperna.

– Det här världsrekordförsöket är en underbar anledning och ett underbart instrument för att visa världen denna vackra rälssträcka, framhöll vd:n Renato Fasciati för public service-kanalen Euronews och omhuldade inte att händelsen var lika mycket pr som världsrekord.

Firade jämnt med långt tåg

Det hundra vagnar långa tåget var också en del av att den schweiziska järnvägen fyller 175 år i år.

– Men faktiskt, tillstod vd:n, anledningen var att vi hade lite problem under coronakrisen (COVID-19-pandemin), då vi tappade 30 procent av vår omsättning av tågresenärer.

Och tillade han:

–  Så vi försökte komma på ett bra evenemang för att öka medvetenheten av vår vackra UNESCOs världsarvsväg.

Tågrutten längs med vilket rekordtåget rullade utsågs av just UNESCO till världsarv 2008 och går genom 22 tunnlar och över 48 broar, varav den unika, krökta Landwasser-viadukten är en av broarna.

–  Landskapet är som på indiansomrarna när du ser dessa gyllene träd i denna vackra dal, framhöll Fasciati enligt kanalen.

Resan tog en timme

Tågresan med de hundra vagnarna tog över en timme. Järnvägsentusiaster kantade dalen för att se världsrekordtåget slingra sig genom Alperna.

Fasciati hoppas sekvensen på sociala medier och mediernas rapportering ska få människor i andra länder att se skönheten i denna regionen av Schweiz.

TÅGHISTORIA

Järnvägar och tåg började användas i början av1800-talet. Den första järnvägen drogs mellan brittiska städerna Stockton och Darlington, år 1823. År 1856 öppnades den första järnvägen med lokdrift och allmän trafik i Sverige. 

Källa: SO-rummet och Wikipedia

Foto: B. Busznyak

Text: Redaktionen