UTRIKES: Enorm ilska mot svenskt företag – “En massaker”

2023 12 31

Kraftig kritik riktas nu mot ett svenskt jätteföretag inför en historisk rättegång.

Det är oljebolaget Lundin Oil som under de senaste åren har hamnat i rampljuset.

Företaget, som hade en tydlig närvaro i vad som idag är Sydsudan kring millennieskiftet, genomgår för närvarande en historisk rättegång.

Inför rättegången vittnar de som bodde i området om hur de upplevde situationen, och beskriver sin enorma ilska gentemot företaget.

Det rapporterar The Guardian.

Står åtalade

Lundin Oils högsta chefer Ian Lundin och Alex Schneiter står för närvarande åtalade för grovt folkrättsbrott.

Den pågående rättegångsprocessen gäller de övergrepp som påstås ha skett i Sydsudan i samband med Lundin Oils oljeprospektering.

Åklagaren yrkar på att företaget ska ha hyrt in milisgrupper med hjälp av den sudanesiska regeringen för att kontrollera områden med betydande råvaror, någonting som lett till extrema våldsamheter.

“En massaker”

En som berättar om sin upplevelse är George Tai Kuony, som var 15 år gammal när väpnade styrkor tog sig in i hans by och ändrade hans liv.

– Mitt liv har aldrig varit detsamma. Oljan kom till vårt område, det borde ha varit en välsignelse. Det borde ha varit till gagn för samhället, berättar han för The Guardian.

– Det var en massaker. De ville att vi skulle dö. De ville att vi skulle försvinna.

“Är ovanligt”

Den juridiska rådgivaren Ebony Wade förklarar att fallet är ett mycket ovanligt sådant.

– Det är otroligt sällsynt att företagsledare ställs till svars för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Det finns väldigt få möjligheter för offer för grova internationella brott att söka upprättelse, så i den bemärkelsen är detta en oerhört viktig rättegång.

Satt i styrelsen

En som har en roll som vittne i rättegångsprocessen är den tidigare svenske statsministern Carl Bildt (M), som tidigare har suttit i styrelsen hos Lundin Oil.

– Det är bisarrt att detta har pågått under en så lång tid. Jag gav vittnesmål för tio år sedan och jag har inte fått någon information över huvud taget, har han sagt till SVT.

– Nu vill de att jag ska komma till rättegången och jag kommer gärna i morgon. Men jag får inte komma förrän februari 2025. Så här kan inte rättsväsendet hålla på.

Foto: B. Besevic

Text: Redaktionen


Akut uppmaning till Danmark – fruktar direkt order från Trump

2025 04 07

Risken ökar för att USA stänger ned Danmark.

Det framhåller Jacob Herbst, chef för danska regeringens CyberSecurity Council.

Enligt rådgivaren har risken för för att USA:s president Donald Trump beordrar amerikanska techföretag att skada Danmark blivit så allvarlig att landet måste agera omedelbart, rapporterar Politiken.

Jacob Herbst uppmanar därför danska myndigheter och företag att redan nu göra sig oberoende av amerikansk teknik och infrastruktur.

– Det kommer att bli riktigt, riktigt svårt att frigöra oss från de amerikanska teknikjättarna, säger Herbst till den danska tidningen.

– Men vi måste helt klart överväga hur vi ska göra det. Och på kort sikt måste vi göra upp planer för hur vi ska agera om vi blir attackerade.

Rådet: Ha en plan klar

Ett värsta scenario som det talas om är att techjättarna stänger av åtkomsten till molntjänster, vilket stora delar av den danska kritiska infrastrukturen är direkt beroende av.

Och en amerikansk omfattande cyberattack bedöms som realistisk.

Av det skälet är det direkta rådet från Jacob Herbst att myndigheterna har en plan klar om så skulle ske.

Kan ske på en timme

Redan i slutet av mars utfärdades Jacob Herbst en första större varning för att USA skulle kunna stänga ned Danmark.

Enligt regeringsrådgivaren skulle det kunna ske inom loppet av timme.

– Om amerikanerna på måndag morgon klockan åtta bestämmer sig för att stänga ner de amerikanska molntjänsterna, då har Danmark stannat av klockan nio, säger han till TV2.

Danmark uppges vara “enormt beroende” av molntjänster från framför allt Microsoft och Apple.

Skruvats upp

Tonläget mellan USA och Danmark har skruvats upp den senaste tiden.

Trumpadministrationen har understrukit att man “måste ha Grönland”, som ingår i det danska kungariket.

– Vi behöver Grönland för internationell säkerhet och trygghet. Vi måste ha det, sade Trump i en poddintervju i slutet av mars.

Presidenten har inte uteslutit att använda militära åtgärder för att ta kontroll över Grönland.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Priset vid pump kan ändras dramatiskt – idag måndag

2025 04 06

Redan idag kommer du kanske märka skillnad på drivmedelspriserna.

Oljepriset rasar.

I fredags störtdök det med sju procent och landade till slut på den lägsta nivån på över tre år. Det skedde efter att Kina höjt tullar på amerikanska varor som svar på USA:s president Donald Trumps tullbesked mot mer eller mindre hela världen förra veckan, rapporterar Reuters.

Priset har därefter fortsatt att sjunka.

Igår låg brentoljan på drygt 65 dollar per fat, vilket kan jämföras med knappt 75 dollar per fat för bara en vecka sedan.

Effekt redan i veckan

Och den trenden kommer sannolikt att ge effekt på drivmedelspriserna nästan direkt.

– Det finns ett starkt samband mellan priset på raffinerad bensin och diesel och råoljeprisets utveckling, förklarar Circle K.

– Råoljepriset styr raffinaderiernas inköpspriser av råvara vilket i sin tur påverkar försäljningspriset på raffinerad bensin och diesel.

"Borde falla med 13 procent"

Att priset kan komma att falla redan idag är en bedömning hos flera aktörer som bevakar utvecklingen.

En av dem är Anders Niléhn, chefredaktör på Lantbruksnytt.

Rent teoretiskt borde drivmedel falla med cirka 13 procent, framförallt till följd av prisfall på råolja men även till viss del för att den svenska kronan stärkts, skriver han i den egna tidningen.

Kronan en nyckelfaktor

Anders Niléhn flaggar visserligen för en eftersläpning i priset, men förutspår ett måndagspris på 10 452 svenska kronor för en kubikmeter dieselolja MK1 jämfört med 12 013 kronor för en vecka sedan.

Just den svenska kronans status är en nyckel i sammanhanget.

– Eftersom all handel sker i dollar är dollarkursens utveckling mot svenska kronan en viktig del i drivmedelsprisutvecklingen, framhåller Circle K.

Oljeproduktionen växlar upp

Redan för en månad sedan spåddes sjunkande drivmedelspriser, nivåer som inte synts på flera år, till följd av av ett drastiskt sjunkande oljepris och en starkare krona.

De oljeexporterande staternas organisation Opec+ har även aviserat en ökad produktion till 411 000 fat per dag från och med maj, rapporterar Reuters.

Det beskedet kommer leda till kraftigt ökat utbud av olja.

Även Handelsbanken har flaggat för effekt på priset vid pump för både bensin och diesel redan inom några dagar, sannolikt åtminstone med en krona, framhåller bankens råvaruexpert i en intervju med Carup.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen