UTRIKES: Efter kaoset – han blir nästa att avgå

2022 10 26

Storbritanniens regering har genomgått en stor omvandling på kort tid och nu lämnar ännu en minister.

Ministern för internationell handel, James Duddridge, har lämnat den brittiska regeringen, uppger BBC.

Detta efter ett par dramatiska veckor där Liz Truss fått avgå som premiärminister och ersatts av Rishi Sunak.

– Jag är besviken över att ha blivit ombedd att lämna min roll som minister för internationell handel, skriver Duddridge på Twitter.

Tidigare har även finansminister Kwasi Kwarteng och inrikesminister Suella Braverman fått lämna, även om den senare blivit återanställd.

Stöttade Boris Johnson

James Duddridge höll positioner i regeringen under Boris Johnsons ledarskap och stöttade Johnson i den senaste kampen om att bli ledare för det konservativa partiet.

Efter att Johnson drog sig ur ville Duddridge se Rishi Sunak som ledare.

– Jag kommer stötta premiärministern fullt ut, skriver han.

Ny premiärminister

Efter att Liz Truss avgått som premiärminister i Storbritannien stod det klart att Rishi Sunak skulle ersätta henne som ledare för det konservativa partiet.

Bland anledningarna till att Truss fick lämna sin post som premiärminister var hennes ekonomiska politik.

Truss planerade bland annat annat sänka skatterna i landet, någonting som ledande ekonomer kritiserade, rapporterar CNN.

Ekonomisk kris

Den nya premiärministern menar att Storbritannien står inför en ekonomisk kris.

– Det finns ingen tvekan om att vi står inför en djup ekonomisk utmaning. Vi behöver nu stabilitet och enighet, säger Sunak enligt Al Jazeera.

Storbritannien har nu haft tre olika premiärministrar på två månader.

Anställt Braverman på nytt

Förra veckan stod det klart att Suella Braverman lämnade regeringen efter ha skickat ett officiellt dokument till fel mottagare.

Under sin första dag som premiärminister tog Rishi Sunak beslutet att återanställa Braverman som inrikesminister.

– Inrikesministern gjorde ett misstag men insåg det, tog upp det och hon accepterade sitt misstag, säger Sunak om återanställningen enligt BBC.

Foto: A. Marinkovic

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen