UTRIKES: Dåliga nyheter för Vladimir Putin

2022 10 11

Underrättelserapporter till Ukraina och övriga länder i väst indikerar att Vladimir Putins vapenarsenal håller på att sina.

Chefen för den brittiska underrättelsetjänsten, Jeremy Fleming, kommer med uppgifter kring Ryssland och den ryska armén.

Dels att vapnen börjar sina.

– Vi vet – och ryska militära befälhavare på marken vet – att deras förnödenheter och ammunition håller på att ta slut, poängterade Sir Jeremy Fleming i sitt tal vid den årliga säkerhetsföreläsningen vid Royal United Services Institute, enligt BBC.

Dels att det inte syns några tecken på att Vladimir Putin signalerar att sätta in kärnvapen.

Inga tecken på kärnvapen

– Allt tal om kärnvapen är mycket farligt. Vi måste vara försiktiga med hur vi pratar om det, framhöll Fleming.

Vidare, och här kom han med lugnande besked i sitt tal:

– Det är klart för mig att även om vi kanske inte gillar, och på många sätt avskyr, hur den ryska militärmaskinen och president Putin leder detta krig så håller de sig inom den doktrin som vi förstår – inklusive den om kärnvapen.

Underrättelsechefen underströk ändå att det går att skönja en viss frustration i Putins agerande de senaste dagarna. Dels att mobiliseringen av nya och helt oerfarna soldater är signifikant för en ledare som är pressad.

Desperation kan skönjas
– Det talar om en desperat situation.

Dels att ryssarna med sina långtgående raketer kan orsaka stor skada på helt oförutsägbara platser i Ukraina.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, höjde också ett varningens finger i samband med en pressträff i Bryssel på tisdagen.

– Vi ska vara försiktiga med att underskatta Rysslands kapacitet, påpekar han till SVT.

Han var enig med Fleming kring det faktum att ryssarna gjort av med en hel del vapen, men att osvuret är bäst.

– Vi är försiktiga med att gå in i detalj på de underrättelser vi sitter på, men det är uppenbart att Ryssland förbrukat mycket av sin ammunition, yttrade han till kanalen.

Foto: President of Russia office

Text: Redaktionen