UTRIKES: Cricketspelande bedragare lurade ryska spelare på pengar

2022 07 11

Polisen har slagit till mot en grupp bedragare som iscensatte cricketmatcher i Indien.

De fixade matcherna ska ha varit bokstavliga skådespel, som sändes online med syfte att lura ryska spelare på pengar.

Det rapporterar Reuters.

Gav “spelarna” order med walkie-talkies

Enligt den indiska polisen har bedragarna klätt ut vanliga arbetare till cricketspelare och arbetat med olika kameravinklar för att få det att se ut som riktiga matcher.

Med hjälp av instruktioner via walkie-talkies fick “spelarna” information om hur de skulle uppträda och påverka resultaten, skriver nyhetsbyrån.

“Arenan” var en bondgård

Matcherna påstås ha varit en del av den professionella cricketligan i Indien, IPL.

Men i själva verket utspelade de sig på en bondgård i Gujarat. 

Bedragarna gick även så långt att man anställde en man som skulle utgöra sig för att vara den, inom cricketkretsar, berömda kommentatorn Harsha Bhogle.

Klippte in ljudeffekter

Enligt BBC betalades spelarna med 400 rupier, motsvarande cirka 50 kronor, per match. 

Matcherna sändes sedan via Youtube med inklippta ljudeffekter från publik som skulle ge intryck av att det fanns åskådare på plats.

Bluffen lurade ryska spelare

Bedrägeriet med de fejkade matcherna satte igång tre veckor efter att den verkliga IPL avslutades i maj, enligt polisen.

Men trots detta gick de ryska spelarna på bluffen och fortsatte spela på matcherna fram till turneringens “kvartsfinaler” innan ordningsmakten satte stopp, skriver BBC.

Domaren fick nyckelroll

Gruppen som misstänks stå bakom cricketbluffen skapade en kanal för vadslagning och betting på appen Telegram, som är populär i just Ryssland.

När “betten” trillade in fick “domaren” information i en walkie-talkie om hur han skulle döma för att ryssarna skulle förlora pengar.

Fyra personer gripna

Enligt BBC har fyra personer inblandade i bedrägeriet gripits. 

I Indien är det olagligt att spela på cricket. De misstänkta kan nu åtalas för kriminell konspiration och hasardspel. 

Arkivfoto: M. Weir

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen