UTRIKES: Chockerande uppgifter från Iran

2022 12 08

Iranska styrkor skjuter mot kvinnliga demonstranter på anmärkningsvärda sätt.

Protesterna i Iran har skakat landet sedan 22-åriga Mahsa Amini dog den 16 september på ett sjukhus efter att ha gripits av landets sedlighetspolis.

Nu kommer uppgifter om att säkerhetsstyrkorna i landet skjuter mot kvinnliga demonstranters ansikten, bröst och könsorgan.

Informationen kommer från intervjuer med sjukvårdare som verkar i landet, rapporterar The Guardian.

Ny upptäckt

Läkare och sjuksköterskor menar att insikten kom efter att de vårdat män som blivit beskjutna på andra sätt jämfört med kvinnor.

Männen har oftare skador i sina ben och ryggar.

– Jag behandlade en kvinna i tidiga 20-årsåldern som blivit skjuten mot könsorganet. Hon hade även skador i sitt inre lår, uppger en intervjuad sjukvårdare i provinsen Esfahan.

“Mindervärdeskomplex”

En läkare från Karaj, en stad nära huvudstaden Teheran, menar att det finns en anledning bakom de riktade skjutningarna.

– Säkerhetsstyrkorna skjuter mot kvinnornas ansikten och privata kroppsdelar för att de har ett mindervärdeskomplex. De vill få bort sina sexuella komplex genom att skada dessa unga människor, säger han.

De intervjuade läkarna och sjuksköterskorna har uttalat sig anonymt av rädsla för vedergällning.

Gripen av sedlighetspolis

Mahsa Amini var en 22-årig kurdisk kvinna från den nordvästra staden Saqqez.

Hon var på besök i huvudstaden Teheran när hon greps av Irans sedlighetspolis för att ha brutit mot lagen som kräver att kvinnor ska täcka sitt hår med en sjal, uppger BBC.

Efter att ha blivit gripen kollapsade Amini och fördes till ett sjukhus där hon tillbringade tre dagar i koma innan hon till slut avled.

Stora protester

Till följd av Aminis död har enorma protester utbrutit i Iran och mängder av människor har tagit sig till gatorna för att protestera mot landets regim.

Iran har återkommande gånger anklagat utländska fiender för oron i landet.

De har även hävdat att det är “terrorister” som dödat flera säkerhetsstyrkor, uppger The Guardian.

En del av Irans skrämseltaktik handlar om att hota läkare som behandlar de skadade.

Foto: N. Webb

Text: Redaktionen