UTRIKES: “Byt medborgarskap inom en månad”

2022 10 04

Invånarna i de av Ryssland annekterade områdena Luhansk, Donetsk, Kherson och Zaporizjzja har kort tid på sig att ändra sina medborgarskap. Det säger en av Rysslands vice ministrar.

Det var Rysslands vice utrikesminister, Jevgenij Ivanov, som yttrade orden på tisdagen. 

–  Det är likadant som det var med Krim. Inom en månad måste de bestämma sig och göra ett val, sa Ivanov till den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti, rapporterar CNN. 

Han tillade: 

–  I de nya territorierna kommer utfärdandet av dokumenten att påskyndas. 

Parallellt kommer uppgifter om de fortsatta framgångarna för de ukrainska trupperna. Framför allt framryckningarna som innebar att Ukraina tog tillbaka Lyman var värdefulla.  

Viktiga vägar avskurna 

–  I Lyman fanns de vägar som försåg ryska trupper söderut och västerut med soldater och material. Utan de vägarna kommer det att bli svårare, noterade USA:s försvarsminister Lloyd Austin i ett tidigt skede av det ukrainska avancemanget.   

Framgång föder framgång, brukar det heta. Rapporter från tisdagens strider ger en hint om det.  

– De ukrainska marinsoldaterna avancerar med tillförsikt mot Svarta havet, poängterade Ukrainas försvarsministerium på Twitter. 

Den tweeten lades ut efter att ukrainska styrkor under tisdagen hade återerövrat ytterligare platser, nämligen de två städerna i södra Kherson-regionen, Davydiv Brid och Velyka Oleksandrivka.  

Framgångarna bekräftade 

I strider kan det vara svårt att få fram bekräftade uppgifter om hur striderna förlöper, men även den biträdande chefen för Kherson-regionen, Yurii Sobolevskyi, framhöll att den senare av de två städerna var befriad. 

Det meddelade han på Telegram. 

Även längre österut rapporteras ukrainska framsteg i den av Ryssland ockuperade regionen Luhansk. 

Det meddelar BBC. 

Foto: Ukrainas armé 

Text: Redaktionen