UTRIKES: – Berätta vad som ligger bakom olyckan

2022 09 28

Dimitrij Peskov, Vladimir Putins talesperson, uppmanar Sverige och Danmark att berätta vad som ligger bakom händelserna som skadat Nord Stream 1 och 2.

Enligt Peskov är det omöjligt för främmande makt att ta sig så nära gasledningarna utan att bli upptäckt.  

De nordiska länderna har så mycket teknisk utrustning som övervakar den här delen av Östersjön att sådana här handlingar inte kan passera obemärkt förbi. 

– Det går inte att närma sig de här rören utan att bli avslöjad, hävdar Putins talesperson, enligt den regimtrogna tidningen Moskovskij Kosmolets. 

Han uppmanade dessutom de som ger Ryssland skulden, bland annat Polen och Ukraina, att tänka efter innan de uttalar sig. 

Peskov uppmanade i stället till dialog: 

Hitta orsaken till olyckan

Det här är en situation som kräver dialog och interaktion mellan parterna för att ta reda på vad som händer, hitta orsaken till skadan och bestämma vilka ytterligare åtgärder som ska vidtas. 

Enligt Kremls talesperson har ryssarna ännu inte fått uppgifter kring omfattningen av förstörelsen på gasledningen och därför är det svårt att bedöma hur lång tid det kan ta att reparera dem. 

Orimligt att Ryssland skulle ligga bakom

Enligt den ryska tidningen menade Peskov att det är orimligt att landet ur en ekonomisk synvinkel skulle skada ledningarna. 

– Den här gasen kostar massor med pengar och nu flyger den upp i luften, och underströk att hälften av gasen som nu försvinner var ämnad för den inhemska marknaden.   

 Foto: Arkivfoto

Text: Redaktionen