UTRIKES: Ballistiska robotar avfyrades

2022 09 29

Nordkorea provsköt robotar kort efter amerikanskt vice president-besök.

USA:s vice president, Kamala Harris, hade just lämnat sydkoreansk mark när grannen i norr avfyrade två så kallade ballistiska kortdistansrobotar. De slog ned i Japanska havet.

Harris hade besökt den demilitariserade zonen mellan de två länderna, Nordkorea och Sydkorea, som formellt ligger i krig med varandra.

– De beslut som fattats senaste månaden visar att Nordkorea låter kärnvapen få en mer framträdande roll, säger kärnvapenexperten Shannon Kile vid fredsforskningsinstitutet Sipri, till SVT.

Dygnslång visit

Det var bara några timmar efter att vicepresident Harris hade sagt adjö till sina sydkoreanska värdar efter den dygnslånga visiten, som Nordkorea avfyrade robotarna, konstaterade Sydkoreas nyhetsbyrå, Yonhap och NK News.

Robottestet skedde klockan nio på kvällen, lokal tid, färdades runt 35 mil i hastigheter runt 102 kilometer per minut, innan de slog ner.

Harris hade hållit ett möte med Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol när testerna utfördes.  Det var avfyrats liknande robotar både söndag och onsdag tidigare under den senaste veckan.

Ny typ av robotar?

– Det råder nog ingen tvekan om att testet ägde rum. Mer intressant är kanske vilken typ av robotar som testades och vilka egenskaper de har. Är det nya typer av robotar som vi inte har sett tidigare? Är det modifieringar av äldre system? Det vet vi inte än, säger Shannon Kile till kanalen.

Rykten från Sydkorea gör gällande att den nordkoreanska regimen planerar provsprängningar av kärnvapen framgent.

– Det finns en växande uppfattning om att Nordkorea tycks förbereda provsprängningar i någon form vid sina kärnvapenprovanläggningar.

Och tillägger:

– Hur många det skulle röra sig om är svårt att säga, men de testar förmodligen nya typer av stridsspetsar, nya typer av ballistiska robotar för nya typer av avfyrningssätt, säger Kile.

Foto: M Brandli

Text: Redaktionen