UTRIKES: Annekterade rysk parkeringsplats

2022 10 15

En finsk medborgare valde sitt eget sätt att protestera mot kriget och annekterade ryske konsulns p-plats. 

Vederbörande tog helt sonika färg och pensel med sig ut på gatan och målade den ryske generalkonsulns parkeringsplats i den ukrainska flaggans färger.

Det var Turun Sanomat först med att berätta.

Får nog vara kvar

När Saara Malila, kommunikationsdirektör i Åbo stad, tillfrågas av finska Yle konstaterar hon att färgen inte går att tvätta bort, utan att målningen får vara kvar så länge den står emot väder och vind.

På frågan om det är ett officiellt utlåtande säger hon kryptiskt:

– Det är nog en fråga som ska avgöras i varje tolks tankar, men det kan ses som ett konstaterande att staden inte medvetet tänker ta bort det.

Ska följa upp händelsen

Hon understryker dock att Åbos ansvariga kommer att följa händelsen. Skulle det föreligga problem för trafiken eller påverka trafiksäkerheten får frågan tas upp till diskussion:

– Men det stör nog, ingen poängterar hon för Yle.

Enligt Åbo Sanomat är det en konstnär från Tammerfors som ligger bakom den färgglada parkeringen. Och det i ett område där bråk och markeringar kring Rysslands invasion av Ukraina regelbundet varit på tapeten.

Vad den ryska konsuln säger? Det är oklart, men en företagare på platsen säger:

– Jag har inte hört ett ord från honom sedan det här bråket började. Jag ser det nästan varje dag, men vi säger inte hej på ett eller annat sätt. Han hälsar inte på någon, och ingen hälsar på honom.

Målats förr i staden

Det är inte första gången Åbo stad är föremål för händelser där färg och pensel varit inblandat för att uttrycka en ståndpunkt i en aktuell fråga. 2021 gjordes en färgkupp av staden själv. En regnbågsfärgad målning prydde staden, men den tvingades tas bort ur trafiksäkerhetssynvinkel efter order från polisen.

Foto: Y-Milohrodsky

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen