UTRIKES: 87 personer har hittats döda

2023 07 13

En hemsk upptäckt i Afrika chockar FN.

På torsdagen har en mycket besvärande upptäckt gjort i de västra delarna av regionen Darfur i Sudan.

En massgrav bestående av åtminstone 87 kroppar, däribland barn, har hittats.

FN är mycket besvärade av situationen och manar nu till en fullständig utredning om vad som skett.

De ansvariga för det hela uppges vara den paramilitära milisen RSF, rapporterar CNN.

Återkommande strider

FN menar att Masalit-folket är bland de döda.

Återkommande strider råder mellan RSF och Sudans styrkor, men såväl RSF som milisens allierade nekar till involvering i striderna i västra Darfur.

Tidigare i veckan nekade RSF även till uppgifter från Human Rights Watch om att gruppen dödat 28 människor som hör till Masalit-samhället, uppger BBC.

Tusentals har dött, och miljontals tvingats lämna sina hem i landet på grund av striderna mellan Sudans armé och RSF.

Har varnat

FN har tidigare gått ut och varnat för att konflikten i Sudan kan komma att utvecklas till ett “fullskaligt inbördeskrig”.

– Generalsekreteraren är fortfarande djupt oroad över att det pågående kriget mellan de väpnade styrkorna har drivit Sudan till randen av ett fullskaligt inbördeskrig, vilket potentiellt kan destabilisera hela regionen, säger en talesperson för FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Han är bestört över rapporterna om storskaligt våld och dödsoffer i Darfur. Det finns ett fullständigt åsidosättande av mänskliga rättigheter som är farligt och oroande.

Kräver utredning

FN-representanten Volker Turk fördömer i det starkaste ordalag det som hänt och menar att han är “förfärad över det känslokalla och respektlösa sätt på vilket de döda, tillsammans med deras familjer och samhällen, behandlades”.

– Det måste göras en snabb, grundlig och oberoende utredning av morden, och de ansvariga måste ställas till svars, säger han.

Riktar uppmaning

Turk uppmanar RSF och andra involverade aktörer att följa internationell lag.

– RSF:s ledarskap och deras allierade milis samt alla parter i denna väpnade konflikt är skyldiga att se till att de döda behandlas korrekt och att deras värdighet skyddas, fortsätter han.

Foto: J. Ansel Moy de Vitry

Text: Redaktionen