UTRIKES: Minst 5 000 tomma flygstolar sedan 2019

2022 09 28

Fler än 5 000 passagerarflyg har sedan 2019 flugit till och från brittiska flygplatser helt tomma på passagerare. 

Ytterligare 35 000 avgångar har haft färre än 10 procent av platserna bokade. 

Det avslöjar brittiska The Guardian. 

Ställa bolagen till svars 

–  Publiceringen av dessa data är ett steg i rätt riktning. Men vi behöver än mer transparens för att förstå varför den här typen av ineffektiva och förorenande flygningarna fortsätter. Vi måste ställa de största flygbolagen till svars för det här, framhåller Tim Johnson vid Aviation Environment Federation, som är en ickevinstdrivande brittisk organisation som engagerar sig i miljöeffekterna av flygresor, till den brittiska tidningen. 

Han tillägger: 

–  Med tanke på klimatnödsituationen är avslöjandet att så många tomma flygplan har bränt fossila bränslen och byggt på koldioxiden i vår luft ganska chockerande. 

Problem i hela Europa 

Problemet gäller inte enbart flygningar till och från brittiska flygplatser, men de här siffrorna är de mest färska och indikerar problemets omfattning.  

De exakta orsakerna till varför flygbolagen kör tomma flyg är inte hundraprocentigt klarlagt. Bolagen själva är ofta förtegna, men en orsak är att de riskerar mista de attraktiva start- och landningstiderna, så kallade slottider. 

Karin Karlsbro (L), EU-parlamentariker som arbetar med EU:s klimatlagar, har försökt få EU-kommissionen att bringa klarhet i ett system där det är mer lönsamt för flygbolagen att flyga tomma plan än att ställa in flighterna. 

Etablerades av EU på 1990-talet 

Systemet med slottider etablerades av EU på 1990-talet. Då fick bolagen börja handla i start- och landningstillstånd på vissa datum och specifika tider. Ett förbehåll gällde, nämligen att de var tvungna att nyttja 80 procent av de bokade tider. 

Under pandemin minskade problemet, men nu förefaller det vara större igen. 

Foto: Foto-Josue-Isai-Ramos-Figuero 

Text: Redaktionen