UTRIKES: 151 döda på Halloweenfest

2022 10 30

Halloweenfirandet i mångmiljonstaden Seoul i Sydkorea har slutat i katastrof med ett stort antal dödsfall.

En tragedi har i kväll inträffat i Seouls populära turiststråk Itaewon som också är ett mycket omtyckt bostadsområde där många från Västeuropa, USA och Kanada bor.

Enorma mängder besökare

– 50 personer har drabbats av hjärtstillestånd enligt sydkoreanska räddningstjänsten, rapporterar ABC News.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News Agency uppger vid 19.20-tiden på lördagskvällen att antalet dödsoffer som först rapporterades vara nio stycken nu stiger snabbt och klättrat till 59. Dödssiffran fortsatte därefter att öka drastiskt.

– 151 döda enligt sydkoreanska brandmyndigheter, rapporterar Sky News.

Bakgrunden är att festligheterna under halloweenfirandet spårat ur och lockat enorma mängder besökare på lördagskvällen.

Krossades till döds

En väldigt stor folkmassa började röra sig framåt på en smal gata vid Hamilton Hotel som rymmer många nöjesattraktioner.

Ett stort tryck uppstod och människor blev hårt pressade av de starka rörelserna i folkmassan.

– Folk tros ha krossats till döds, säger Choi Cheon-sik vid Sydkoreas Nationella Brandmyndighet.

Över 400 räddningsarbetare från hela Sydkorea har larmats till platsen inklusive all tillgänglig räddningspersonal i huvudstaden Seoul.

Otäcka filmklipp

– Videofilmer visar många personer som har kollapsat på gatan och som får vårdinsatser, uppger BBC News.

Dramatiska och otäcka filmklipp visar hur en rad personer får hjärt- och lungräddning samtidigt som de ligger utspridda på marken.

Ett större antal personer har även förts till sjukhus.

Icke namngiven kändis

100 000 personer rapporteras ha varit i rörelse i området för att delta i det första utomhusfirandet utan mask vid halloween sedan pandemin avtog i Sydkorea.

– Inlägg på sociala medier som lades ut tidigare under lördagskvällen uppmärksammade folk på att det var sådan trängsel i Itaewondistriktet att det kändes osäkert, rapporterar BBC:s korrespondent

Enligt uppgifter till ABC News hade ett rykte spridits om att en icke namngiven kändis skulle finnas på platsen vilket misstänks ha bidragit till den farliga rusningen.

Presidenten engagerad

Seouls polismyndighet understryker samtidigt att utredningen pågår och man kan ännu inte slå fast de exakta omständigheterna bakom tragedin.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol har engagerat sig för att kunna rädda så många liv som möjligt.

– Presidenten har begärt att myndigheterna genomför en snabb vård av de som skadats och att de gör en översyn av säkerhetsläget avseende firandet.

– Han har även instruerat Sjukvårdsdepartementet att snabbt kalla in medicinska katastrofteam och att säkerställa sjukhusbäddar på intilliggande sjukhus för att hjälpa skadade, uppger BBC News.

Många från Europa

Den populära stadsdelen Itaewon som drabbats av tragedin rymmer många turister och utlänningar från bland annat Kanada, USA, Storbritannien och andra länder i Västeuropa.

Området kallas ibland för Western Town med anledning av alla västerlänningar som finns i stadsdelen.

Det är ännu okänt om några västeuropéer finns bland de avlidna och skadade.

Text: Redaktionen