UTRIKES: 151 döda på Halloweenfest

2022 10 30

Halloweenfirandet i mångmiljonstaden Seoul i Sydkorea har slutat i katastrof med ett stort antal dödsfall.

En tragedi har i kväll inträffat i Seouls populära turiststråk Itaewon som också är ett mycket omtyckt bostadsområde där många från Västeuropa, USA och Kanada bor.

Enorma mängder besökare

– 50 personer har drabbats av hjärtstillestånd enligt sydkoreanska räddningstjänsten, rapporterar ABC News.

Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News Agency uppger vid 19.20-tiden på lördagskvällen att antalet dödsoffer som först rapporterades vara nio stycken nu stiger snabbt och klättrat till 59. Dödssiffran fortsatte därefter att öka drastiskt.

– 151 döda enligt sydkoreanska brandmyndigheter, rapporterar Sky News.

Bakgrunden är att festligheterna under halloweenfirandet spårat ur och lockat enorma mängder besökare på lördagskvällen.

Krossades till döds

En väldigt stor folkmassa började röra sig framåt på en smal gata vid Hamilton Hotel som rymmer många nöjesattraktioner.

Ett stort tryck uppstod och människor blev hårt pressade av de starka rörelserna i folkmassan.

– Folk tros ha krossats till döds, säger Choi Cheon-sik vid Sydkoreas Nationella Brandmyndighet.

Över 400 räddningsarbetare från hela Sydkorea har larmats till platsen inklusive all tillgänglig räddningspersonal i huvudstaden Seoul.

Otäcka filmklipp

– Videofilmer visar många personer som har kollapsat på gatan och som får vårdinsatser, uppger BBC News.

Dramatiska och otäcka filmklipp visar hur en rad personer får hjärt- och lungräddning samtidigt som de ligger utspridda på marken.

Ett större antal personer har även förts till sjukhus.

Icke namngiven kändis

100 000 personer rapporteras ha varit i rörelse i området för att delta i det första utomhusfirandet utan mask vid halloween sedan pandemin avtog i Sydkorea.

– Inlägg på sociala medier som lades ut tidigare under lördagskvällen uppmärksammade folk på att det var sådan trängsel i Itaewondistriktet att det kändes osäkert, rapporterar BBC:s korrespondent

Enligt uppgifter till ABC News hade ett rykte spridits om att en icke namngiven kändis skulle finnas på platsen vilket misstänks ha bidragit till den farliga rusningen.

Presidenten engagerad

Seouls polismyndighet understryker samtidigt att utredningen pågår och man kan ännu inte slå fast de exakta omständigheterna bakom tragedin.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol har engagerat sig för att kunna rädda så många liv som möjligt.

– Presidenten har begärt att myndigheterna genomför en snabb vård av de som skadats och att de gör en översyn av säkerhetsläget avseende firandet.

– Han har även instruerat Sjukvårdsdepartementet att snabbt kalla in medicinska katastrofteam och att säkerställa sjukhusbäddar på intilliggande sjukhus för att hjälpa skadade, uppger BBC News.

Många från Europa

Den populära stadsdelen Itaewon som drabbats av tragedin rymmer många turister och utlänningar från bland annat Kanada, USA, Storbritannien och andra länder i Västeuropa.

Området kallas ibland för Western Town med anledning av alla västerlänningar som finns i stadsdelen.

Det är ännu okänt om några västeuropéer finns bland de avlidna och skadade.

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen