UTRIKES: 14 döda i blodig massflykt från fängelse

2023 01 02

Fullständigt kaos med många dödsfall och två dussin förrymda fångar utbröt på ett fängelse i Mexiko under söndagen.

Minst 14 personer har dött efter att ett fängelse i mexikanska Ciudad Juárez, inte långt från den amerikanska gränsen, attackerats av beväpnade män. Det rapporterar internationella medier, bland annat CNN och AP.

Männen dök upp i ett pansarbeklätt fordon och öppnade eld mot säkerhetspersonalen som jobbade på det aktuella fängelset.

24 fångar rymde

Det är inte känt vem det var som låg bakom attacken, uppger de mexikanska myndigheterna enligt CNN.

Vad som däremot är klarlagt är att minst 24 fångar lyckades utnyttja situationen och rymde från fängelset i samband med angreppet.

Utöver de 14 döda, varav tio är säkerhetsvakter och fyra fångar, ska ytterligare minst 13 personer ha skadats.

– Mexikanska soldater och statlig polis återtog kontrollen över fängelset senare på söndagen. Den statliga åklagarmyndigheten sade att deras personal utreder händelsen, uppger nyhetsbyrån AP.

Upplopp på samma fängelse ifjol

Fängelset i fråga har vid tidigare tillfällen varit utsatt för dödlig våld. I augusti förra året spred sig ett omfattande upplopp som startade i fängelset till Ciudad Juárez gator och föranledde elva människors död.

– I det fallet dödades två fångar inne i fängelset och sedan började påstådda gängmedlemmar skjuta inne i staden, bland annat dödades fyra anställda på en radiostation som gjorde reklam på en restaurang, framhåller AP.

Attackerade polis

Strax före attacken mot fängelset i Ciudad Juárez attackerades även stadens poliser, enligt ett uttalande från statsåklagarmyndigheten. 

Polisen inledde därefter en jakt på fyra män och dödade senare två av männen som uppges ha varit beväpnade och flydde i en SUV.

Ciudad Juaréz, som bara ligger drygt sju kilometer från amerikanska staden El Paso i Texas, beskrivs som en av Mexikos dödligaste städer och som ett epicentrum av narkotikarelaterat kartellvåld.

– De rivaliserande Juárez- och Sinaloa-kartellerna har utkämpat ett blodigt markkrig i regionen över lukrativa smugglingsvägar och för narkotikahandelsområde i staden, skriver CNN.

Arkivfoto: A. McCarthy

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen