UTRIKES: 14 döda i blodig massflykt från fängelse

2023 01 02

Fullständigt kaos med många dödsfall och två dussin förrymda fångar utbröt på ett fängelse i Mexiko under söndagen.

Minst 14 personer har dött efter att ett fängelse i mexikanska Ciudad Juárez, inte långt från den amerikanska gränsen, attackerats av beväpnade män. Det rapporterar internationella medier, bland annat CNN och AP.

Männen dök upp i ett pansarbeklätt fordon och öppnade eld mot säkerhetspersonalen som jobbade på det aktuella fängelset.

24 fångar rymde

Det är inte känt vem det var som låg bakom attacken, uppger de mexikanska myndigheterna enligt CNN.

Vad som däremot är klarlagt är att minst 24 fångar lyckades utnyttja situationen och rymde från fängelset i samband med angreppet.

Utöver de 14 döda, varav tio är säkerhetsvakter och fyra fångar, ska ytterligare minst 13 personer ha skadats.

– Mexikanska soldater och statlig polis återtog kontrollen över fängelset senare på söndagen. Den statliga åklagarmyndigheten sade att deras personal utreder händelsen, uppger nyhetsbyrån AP.

Upplopp på samma fängelse ifjol

Fängelset i fråga har vid tidigare tillfällen varit utsatt för dödlig våld. I augusti förra året spred sig ett omfattande upplopp som startade i fängelset till Ciudad Juárez gator och föranledde elva människors död.

– I det fallet dödades två fångar inne i fängelset och sedan började påstådda gängmedlemmar skjuta inne i staden, bland annat dödades fyra anställda på en radiostation som gjorde reklam på en restaurang, framhåller AP.

Attackerade polis

Strax före attacken mot fängelset i Ciudad Juárez attackerades även stadens poliser, enligt ett uttalande från statsåklagarmyndigheten. 

Polisen inledde därefter en jakt på fyra män och dödade senare två av männen som uppges ha varit beväpnade och flydde i en SUV.

Ciudad Juaréz, som bara ligger drygt sju kilometer från amerikanska staden El Paso i Texas, beskrivs som en av Mexikos dödligaste städer och som ett epicentrum av narkotikarelaterat kartellvåld.

– De rivaliserande Juárez- och Sinaloa-kartellerna har utkämpat ett blodigt markkrig i regionen över lukrativa smugglingsvägar och för narkotikahandelsområde i staden, skriver CNN.

Arkivfoto: A. McCarthy

Text: Redaktionen