Utdött jättedjur kan väckas till liv – om bara fem år

2023 12 02

De strövade omkring på jorden i omkring en halv miljon år.

Sedan 4 000 år tillbaka är djuren helt utdöda.

Men om bara fem år kan den ullhåriga mammuten göra sensationell comeback.

Detta efter en mycket intressant upptäckt bland amerikanska forskare i Texas, rapporterar Newsweek.

Hittat identisk kandidat

Forskarna arbetar för Colossal Biosciences, ett bioteknik- och gentikföretag som specifikt jobbar för att väcka utdöda djurarter till liv.

Ullhårig mammut är alltså en av dem – jättedjuret på fem ton och med betar upp till fyra meter långa.

Nu har forskarna hittat en 99,6-procentig matchning mellan mammutrasen och den asiatiska elefanten. 

Och det gör arten till en idealisk kandidat för surrogatmoderskap.

Planen är nu att överföra ett mammutembryo till en asiatisk elefant redan år 2026.

Om allt går som det ska kommer därefter den första ullhåriga mammuten på flera tusen år att födas 2028, efter en dräktighetsperiod på 22 månader.

När kalvarna är födda ska de föras till sin livsmiljö vid polcirkeln, men till en början i Alaska och i Kanada.

Varnar för Jurassic Park-scenario

Kritiker har varnat för idén att väcka gamla utdöda djurarter till liv.

Man ser katastrofen i filmerna om Jurassic Park som ett skräckexempel.

Colossal Biosciences vd Ben Lamm menar dock att deras arbete skiljer sig drastiskt jämfört med det fiktiva företaget InGen i Steven Spielberg-filmerna.

– Jurassic Park är en dystopisk film som handlar om att man inte tänker på de oavsiktliga konsekvenserna av att ta tillbaka dessa arter, säger Ben Lamm till Newsweek.

Sker stegvis

Det aktuella företaget har ägnat år av forskning, och många miljoner dollar, på att få tillbaka den ullhåriga mammuten. 

Nu är man på god väg.

Men det krävs fortfarande mer studier, även utöver DNA, för att säkerställa en framgångsrik återkomst för arten.

– Vi kommer att implementera en stegvis process där de efterkommande generationerna kommer att flyttas till större och mindre hanterade anläggningar i vad vi kallar “soft release”-platser, säger Ben Lamm.

– Så småningom, när dessa generationer mognar och blir oberoende, kommer de att flyttas och släppas fria på “vilda” platser.

Ytterligare utdött djur

Även på andra platser i världen planerar Colossal Biosciences att väcka en annan utdöd art till liv.

Det handlar då om dronten som dog ut 1681. 

– Fysiskt sett kommer den återställda dronten att vara oskiljbar från vad vi vet om drontens utseende, framhåller Matt James, Colossals djurchef, till CNN.

Foto: C. Stark

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen