USA:s VARNING: Det kan leda till en eskalering

2022 03 31

Om sanningen döljs för Rysslands diktator kan det leda till en eskalering av kriget i Ukraina.

Det befarar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

Känner sig vilseledd

Tidigare uppgifter från onsdagskvällen indikerar att Rysslands diktator Vladimir Putin känner sig vilseledd av sin egen militär och ledning. Vita huset kommunikationschef Kate Bedingfield har bekräftat att USA är medvetna om att Putin inte får all information om händelseutvecklingen i Ukraina från sina närmaste rådgivare.  

Flera amerikanska källor har varnat för förhållandena i Kreml.

– Vi tror att Putin blir felinformerad av sina rådgivare gällande hur dåligt den ryska militären presterar och om hur den ryska ekonomin lamslås av sanktioner, eftersom hans seniora rådgivare är rädda för att berätta det för honom, säger en amerikansk tjänsteman, enligt Sky News .

Uppgifterna är oroande

Pentagons talesman John Kirby bekräftar situationen i Kreml. Han beskriver uppgifterna som ”oroande”.

– Det är hans militär. Det är hans krig. Han valde det… Det faktum att han kanske inte helt förstår i vilken grad hans styrkor har misslyckats i Ukraina är lite obehagligt, säger Kirby enligt BBC och varnar för en obehaglig utveckling när Putin väl nås av informationen.

– När Putin får veta hur dåligt det går för militären så vet man inte hur han kan reagera. Det kan leda till eskalering.

Kan påverka förhandlingar

Pentagons talesman varnar även för att sprickan mellan Vladimir Putin och den ryska ledningen kan påverka förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland. Han konstaterar att en oinformerad Putin kan vara mindre benägen att avsluta kriget genom förhandlingar.

– Om han inte är fullt informerad om hur dåligt det går. Hur ska hans förhandlare då komma fram till ett avtal?

Foto: President of Russia resp R. Najera

Text: Redaktionen