USA:s väljare vill förändra Högsta Domstolen

2021 05 08

63% av USA:s väljare vill införa en tidsbegränsning för hur länge domarna i USA:s högsta domstol ska få sitta kvar på sina poster.

När någon av Högsta Domstolens nio domare avgår eller avlider så utser den sittande presidenten ny domare och mandatet löper livet ut. Efter att Donald Trump fick möjlighet att utse hela tre nya domare utgörs nu domstolen av 6 konservativa domare och 3 liberala domare. Den liberala domaren tillika vänsterikonen Ruth Bader Ginsburg finns fortfarande kvar på domstolens officiella foto även om hon avlidit och ersatts av konservativa Amy Coney Barrett.

President Biden har format en grupp med både republikaner och demokrater för att se över möjligheterna att modernisera och förändra domstolen och då inte minst processen för att utse nya domare vilket ofta är i strålkastarljuset i USA

En ny mätning från Ipsos/Reuters visar följande:

▪63% vill införa en tidsbegränsning eller åldersbegränsning för domarna

▪22% säger nej till införande av begränsningar

▪38% vill utöka från 9 till 13 domare

▪42% vill inte utöka antalet domare

FOTO: Fred Schilling, Collection of the Supreme Court of the United States.

ANALYS
Demokraterna i kongressen har nyligen föreslagit att utöka domstolen till 13 domare men partiledningen är måttligt intresserad av att gå vidare med idén. Det är en känslig fråga för Joe Biden som eftersträvar ökad enighet och samverkan med Republikanerna. Sedan Högsta Domstolen skapades 1789 har antalet domare förändrats totalt sju gånger genom historien men har varit 9 st sedan 1869.

Att utöka från 13 till 9 domare löser inte den olyckliga politiseringen av Högsta Domstolen. För att uppnå det behöver utnämningarna baseras på annat än vilken ideologisk eller politisk lutning domarna har och sannolikt behöver beslutet flyttas från presidenten till en partipolitiskt neutral instans. För att förenkla en sådan övergång kunde man fasa ut sittande domare enligt nu befintliga regler, det vill säga att de får sitta kvar livet ut.

[yop_poll id="28"]

JUST NU: Ukraina storsatsar – för nästan 100 miljarder kronor

2025 07 02

Ukraina ser ut att fördela ytterligare nästan 100 miljarder kronor till försvaret.

Det krigshärjade landets partners fortsätter att stötta Ukraina.

Det handlar om miljardstöd från bland annat Tyskland och Storbritannien.

Nu kommer besked om att Ukraina ser ut att fördela ytterligare nästan 100 miljarder kronor till försvaret.

Det rapporterar Kyiv Post.

100 miljarder kronor

Den ukrainska regeringen har föreslagit ytterligare 9,7 miljarder dollar i krigsrelaterade utgifter genom ett förslag till budgetändring, som ska röstas igenom i parlamentet i juli.

Det motsvarar drygt 92 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska bland annat gå till vapen, militärutbildning och ersättning till veteraner och familjer som förlorat anhöriga.

“Militärskatten”

Kyiv planerar också att omdirigera en tredjedel av intäkterna från ”militär inkomstskatt” som tidigare tilldelats den statliga särskilda kommunikationstjänsten till försvaret.

Medel från intäkter från spel- och lotterilicenser, som tidigare planerats för utbildningsministeriet, hälsovårdsministeriet och ungdoms- och idrottsministeriet, kommer också att omdirigeras till försvaret.

Läs mer: Statlig rysk bank slår larm – nytt problem i ekonomin

Fortsatta attacker

Ukrainska styrkor fortsätter samtidigt att slå till mot försvarsindustriföretag i Rysslands långt bort från frontlinjen.
Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

1 300 kilometer

Källor inom Ukrainas säkerhetstjänst SBU berättade den 1 juli för den ukrainska nyhetsbyrån Suspilne att SBU:s drönare slagit till mot den elektromekaniska fabriken ”Kupol” i Izhevsk i Udmurtien.

– SBU:s källor rapporterade att drönarna färdades 1 300 kilometer till målet och att minst två drönare träffade två fabriksbyggnader och orsakade en brand, rapporterar ISW.

– SBU:s källor rapporterade att fabriken tillverkar luftvärnssystemen Tor och Osa samt Garpiya-drönare med lång räckvidd.

Läs mer: Jättehöjning för ryska folket – Kreml agerar i panik

Foto: President of Ukraine Office resp V. Razom

Text: Redaktionen


Amerikansk jätte i konkurs – har produkter på Ica och Coop

2025 07 02

En amerikansk matjätte ansöker om konkurs.

Konkursansökningarna ligger alltjämt på en hög nivå i Sverige.

Även i USA finns det företag med problem – däribland den anrika matjätten Del Monte.

På onsdagskvällen kommer besked om att företaget ansöker om konkurs.

Det rapporterar CBS News.

Efter 140 år

Det är efter 140 år som Del Monte ansöker om konkursskydd.

Företaget har under de senaste åren genomfört kostnadsbesparande åtgärder i form av bland annat personalnedskärningar.

Sarah Foss, global chef för juridik och omstrukturering på Debtwire, kommenterar beskedet.

– Generellt säger Del Monte att konsumenternas efterfrågan har minskat, vilket har lett till ökade kostnader för överskottslager som företaget har varit tvunget att lagra och försöka få bort från hyllorna med hjälp av ökade marknadsföringskostnader, säger hon.

– Konsumenternas preferenser har skiftat från konserverad mat till förmån för hälsosammare alternativ.

Produkter hos Ica och Coop

Del Monte är kända för deras konserverade produkter som säljs över hela världen.

På bland annat Ica och Coop går det att hitta Del Montes klassiska konserverade persikohalvor, ananasskivor och fruktcocktail.

Läs mer: Batteribolag går i konkurs

Nya siffror

Ny konkursstatistik har samtidigt kommit ut från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Där framgår att antalet företagskonkurser minskade med 5 procent under juni jämfört med samma period föregående år.

Ökar inom restaurang

UC:s analytiker Amanda Aldestam säger att “våra junisiffror visar på en fortsatt försiktig nedgång när det kommer till konkurstal.”

– Inom hotell- och restaurang och detaljhandel ökar i stället konkurserna något. Detta är branscher som historiskt sett kunnat återhämta sig under sommarmånaderna, menar hon.

– Utvecklingen inom detaljhandeln blir särskilt intressant att bevaka framöver då både Svensk Handels Stilindex från i maj och Konjunkturinstitutets senaste barometer, tillsammans med våra konkurssiffror, signalerar om ett pressat läge.

Läs mer: Svenskt modebolag går i konkurs

Arkivfoto: C. Deluvio

Text: Redaktionen