USA:s utrikesminister förklarar planen efter Trumps tullar

2025 03 16

Marco Rubio uttalar sig om vad som sker efter tullarna.

En av de viktigaste sakerna för Donald Trump har i de inledande månaderna av hans andra presidentperiod varit den amerikanska ekonomin.

Trump har fokuserat mycket på tullar – någonting som införs mot bland annat Kina, Mexiko, Kanada och EU.

Nu förklarar USA:s utrikesminister Marco Rubio vad som sker efter tullarna, rapporterar CBS News.

Det sker efter

Efter det att tullarna införts är planen att upprätta nya handelsavtal.

– Utifrån denna nya baslinje av rättvisa och ömsesidighet kommer vi att inleda, eventuellt bilaterala, förhandlingar med länder runt om i världen om nya handelsavtal som är förnuftiga för båda sidor, säger Rubio en en intervju med CBS.

– Rättvisa, men just nu är det inte rättvist. Vi ska återställa baslinjen, och sedan kan vi eventuellt ingå dessa bilaterala avtal med länder så att vår handel blir rättvis.

“Varit orättvist”

Rubio kommenterar även bakgrunden till tullarna, där han stöttar Donald Trumps motivering.

– I 30 eller 40 år har vi tillåtit länder att behandla oss orättvist i den globala handeln, mycket av det under det kalla kriget eftersom vi ville att de skulle vara rika och välmående eftersom de var våra allierade i det kalla kriget, men nu måste det förändras, säger han.

Därför vill Trump ha tullar

Tullar är en central del av Trumps övergripande ekonomiska vision.

Han säger att tullar kommer att främja amerikansk tillverkning och skydda jobb, öka skatteintäkterna och få den inhemska ekonomin att växa.

Han vill också återställa USA:s handelsbalans med sina utländska partners och minska gapet mellan hur mycket USA importerar från och exporterar till enskilda länder.

Det rapporterar BBC.

Recession att vänta?

Trump har vägrat att utesluta en recession till följd av sin handelspolitik, vilket fick de amerikanska aktierna att falla kraftigt dagarna innan metalltullarna trädde i kraft.

USA:s handelsminister Howard Lutnick sa senare att tullarna var ”värda det” även om de skulle leda till en ekonomisk nedgång.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen


JUST NU: Sällsynt rusning efter samma aktier

2025 03 31

Det pågår en svensk massflykt från amerikanska aktier.

Redan i början av mars kunde Nordnet konstatera att svenska fondsparare lämnar den amerikanska aktiemarknaden på bred front.

– Rotationen bort från USA hem mot Sverige är tydlig, sade Nordnets sparekonom Frida Bratt då.

En månad senare fortsätter flykten.

Svenskarna överger amerikanska aktier i “rask takt”, framhåller Nordnet på måndagen.

Istället sker en sällan skådad rusning till försvarssektorn.

– Det är sällan vi ser så många aktier inom en och samma sektor på listan, dessutom internationella sådana. Å andra sidan är det sällan vi ser en amerikansk president som vill ha en helt ny världsordning både ekonomiskt och militärt. Frågan att ställa sig nu är om de stora försvarsinvesteringarna redan är inprisade i aktiekurserna, säger Frida Bratt.

"Aktierna har rusat"

Saab, Mildef och Scandinavian Astor Group är några av aktörerna på listan över svenska sparares mest nettoköpta aktier under mars månad.

Även brittiska BAE Systems och tyska Rheinmetall finns på samma lista. Dessutom lockas många sparare till Swedbank och Handelsbanken,. 

– Europa står inför massiva försvarsinvesteringar som väntas lyfta såväl tillväxten som räntorna i euroområdet. Försvarsaktierna har rusat och spararna är inte sena att haka på tåget, säger Frida Bratt.

– Det har börjat talas om att intresset för USA kanske kommer tillbaka nu när den amerikanska börsen har gått ned från de tidigare höga nivåerna, men vi ser inga sådana tendenser hos Nordnets kunder i mars.

USA säljs av mer och mer

Klart är dock att säljlistan domineras av amerikanska aktier.

– Vi ser att spararna säljer av USA både på fond- och aktiesidan. Flera techjättar säljs, men också aktier som Eli Lilly och Coca-Cola. Den sistnämnda har utvecklats relativt väl i år, vilket väcker frågan om säljmotiven i vissa fall är ideologiska, konstaterar Frida Bratt. 

Mest köpa aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Saab
Investor
Handelsbanken
BAE Systems
Rheinmetall
Volvo
Mildef
Swedbank
Scandinavian Astor Group
Novo Nordisk

Mest sålda aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Embracer
Apple
Microsoft
Meta Platforms
Attendo
Coca-Cola
Norwergian Air Shuttle
Eli Lilly
Sinch
Ericsson

Källa: Nordnet

Text: Redaktionen


JUST NU: Donald Trump hotar Zelenskyj

2025 03 31

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill backa från ett kritiskt mineralavtal med USA.

Det hävdar den amerikanska presidenten Donald Trump.

I ett nytt uttalande hotar han Zelenskyj med konsekvenser om den ukrainska ledaren gör verklighet av att dra sig ur avtalet.

– Han försöker backa ur avtalet om sällsynta jordartsmetaller och om han gör det kommer han att få problem, stora, stora problem, säger Trump enligt Reuters.

Enligt presidenten är dessutom möjligheten till ett Natomedlemskap för Ukraina borta från förhandlingsbordet.

– Han vill bli medlem i Nato, men han kommer aldrig att bli medlem i Nato. Han förstår det, säger Trump.

Nytt förslag på avtal

I fredags framhöll Volodymyr Zelenskyj att Ukraina inte kommer att acceptera ett mineralavtal med USA som skulle äventyra landets anslutning till EU.

– Ukrainas konstitution säger tydligt att vår kurs är mot EU. Det finns mycket viktiga reformer och motsvarande steg, sade han enligt Politico.

Kommentaren kom kort efter att Bloomberg och Financial Times uppgett att det senaste amerikanska utkastet skulle ge USA tillgång till ukrainsk olja, gas och mineraler genom en gemensam investeringsfond.

De två länderna skulle dela på intäkterna från projekten, enligt tidningarna.

EU kommer att granska

Zelenskyj bekräftade då att Ukraina hade tagit emot ett nytt förslag till avtal från Washington. Han sade att det innehöll “flera nya bestämmelser som inte tidigare diskuterats” såväl som “några aspekter som redan hade avvisats av båda sidor”, skriver Politico.

Även EU kommer att ta ställning till avtalet.

– En sådan överenskommelse skulle behöva undersökas från ett perspektiv som ser relationen mellan Ukraina och EU och särskilt när det gäller anslutningsförhandlingarna, säger Paula Pinho, talesperson för EU-kommissionen.

LÄS MER: Trump “fly förbannad” på Putin – “riktigt arg”

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen