USA:s talman: Inget nytt avtal om Ukrainastöd

2024 01 17

Republikanerna och demokraterna har svårt att komma överens.

Det har länge rått dödläge kring frågan om bistånd till Ukraina.

Under flera månader har republikaner och demokrater försökt komma överens, men inte lyckats.

Inte dags

Inför ett möte i Vita huset fanns förhoppningen att kunna bryta dödläget i kongressen över bistånd till Ukraina.

Men nu har den republikanske talmannen Mike Johnson signalerat om att en kompromiss inte är möjlig i dagsläget.

Republikanerna har i flera månader blockerat stödet till Ukraina och velat ha en kompromiss om stärkt gränsskydd för att släppa igenom stödet.

– Jag tror inte att det är dags för en omfattande immigrationsreform nu eftersom vi vet hur komplicerat det är, sa Johnson inför mötet i Vita huset, uppger The New York Times.

– Du kan inte göra det snabbt. Jag tror att det är dags att säkra gränsen.

Sammankallat

USA:s president Joe Biden hade sammankallat Johnson och andra kongressledare samt de högsta lagstiftarna för nationella säkerhetskommittén i kongressen.

Detta i ett försök att bryta de olika åsikterna gällande militärt bistånd till Ukraina och gränssäkerhetspolitiken som republikanerna har insisterat på är ett krav på stödet.

Kompromiss

En grupp republikaner och demokrater i senaten samt tjänstemän i Biden-administrationen har under de senaste veckorna gjort framsteg gällande en kompromiss.

Kompromissens syfte är att låsa upp stöd för en ny omgång pengar för Ukraina.

Men högt uppsatta republikaner har stått emot den framväxande överenskommelsen.

”Öppna gränspolitik”

– Vi måste säkra vår egen gräns innan vi pratar om att göra något annat. Och det är budskapet jag har haft sedan dag ett, uppger Johnson för nyhetssajten.

Som ännu en indikation på att republikanerna inte är på humör för att kompromissa, har republikanska ledare planerat en omröstning om en resolution som fördömer vad de kallar presidentens "öppna gränspolitik".

Man uppmanar presidenten att avsluta vad de anser vara en allt för öppen gränspolitik.

– Gränsen är en katastrof, och den måste åtgärdas, har Johnson sagt.

Foto: S. Marcus

Text: Redaktionen


JUST NU: Nato föreslår dramatisk ökning

2025 05 29

Nato utökar sin närvaro på marken markant.

Försvarsalliansen kommer att höja målsättningen för hur många trupper varje medlemsland ska tillhandhålla.

Siffran kommer höjas med hela 50 procent, rapporterar Reuters med hänvisning till en ny rapport.

– Alliansens nuvarande mål på cirka 80 brigader ska öka till mellan 120 och 130, säger en källa med insyn till nyhetsbyrån.

Storleken på brigader kan variera, men de består vanligtvis av cirka 5 000 soldater.

Tyskland pekas ut

Tyskland – som genomför en historisk militär upprustning – kommer att spela en nyckelroll i Natos expansion.

Enligt Reuters källor kommer Nato be Tyskland att bidra med ytterligare sju brigader, vilket motsvarar omkring 40 000 soldater.

Viktigt beslut

Natos nya besked kommer samtidigt som Ryssland och Ukraina väntas inleda nya samtal om ett eldupphör under de kommande dagarna.

Om en vapenvila nås kommer trycket på Nato att öka. Detta eftersom Ryssland kommer kunna frigöra hundratusentals soldater från Ukraina.

Danmark: Ryssland kan slå till direkt

Det danska försvarets underrättelsetjänst, FE, har tidigare varnat för att Ryssland kan vara redo för ett ”storskaligt krig mot Nato” fem år efter ett krigsslut.

Enligt den danska underrättelsetjänsten arbetar man utifrån tre möjliga scenarier för vad Ryssland är kapabla till om kriget i Ukraina sätts på paus eller upphör helt.

  1. Om ungefär ett halvår kommer Ryssland “att kunna utkämpa ett lokalt krig i ett land som gränsar till Ryssland.
  2. Efter cirka två år kommer Ryssland “utgöra ett trovärdigt hot mot ett eller flera Natoländer och därmed vara redo för ett regionalt krig mot flera länder i Östersjöområdet".
  3. Efter cirka fem år kommer Ryssland “att vara redo för ett storskaligt krig på den europeiska kontinenten, där USA inte blandar sig i”.

LÄS MER OM SÄKERHETSLÄGET HÄR:

Explosioner i rysk jättestad

Putin nobbar Trump

Vita huset går i taket – utspel från Kreml får USA att se rött

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Flera delar av S: Inför tre nya skatter

2025 05 29

En vänsterfalang i Socialdemokraterna vill införa tre nya skatter.

Flera delar av partiet kräver att förmögenhetsskatten ska återinföras. Dessutom vill många S-politiker se arvskatt och fastighetsskatt, rapporterar SvD.

Frågorna ska diskuteras på S-kongressen i Göteborg som inleddes i onsdags.

Många i partiledningen är dock emot förslagen – bland annat Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg.

– Jag förstår att de är frustrerade över att vi har en väldigt orättvis ekonomisk politik i Sverige. Men när det gäller kapitalskatter så är det ju ganska viktigt hur de utformas, för historiskt har vi haft kapitalskatter som har haft snedvridande effekter, säger han till SvD.

”De allra rikaste behöver vara med”

Tidigare SSU-ordföranden Lisa Nåbo tror att några av skatterna kan bli verklighet om S återfår makten.

– Det finns goda chanser att slutprodukten kommer göra det tydligt att de allra rikaste i Sverige behöver vara med och bidra mer än vad man gör i dag, säger hon till tidningen.

Avskaffades 2007

Förmögenhetsskatten avskaffades 2007. När den fanns uppgick den till 1,5 procent av förmögenheter över 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende.

Skatten kritiserades eftersom den bara stod för en bråkdel av skatteintäkterna. Många förmögna svenskar valde att flytta sina tillgångar eller bosätta sig utomlands för att undvika skatten. Kritiker lyfte också att förmögenhetsskatten hämmade sparande och investeringar.

Det finns dock experter som förespråkar ett införande av förmögenhetsskatten. En av dem är den franske ekonomiprofessorn Gabriel Zucman.

– Vi har stärkta bevis för att de allra rikaste betalar väldigt lite i skatt, betydligt mindre i procent jämfört med andra grupper i samhället, säger han i en intervju med DN.

Enligt Zucman finns det andra sätt att hantera problemen som förmögenhetsskatten skapade – exempelvis landsflykten av framgångsrika entreprenörer.

– Och de principiella argumenten är starka. Har du gjort dig en stor förmögenhet i Sverige borde du också betala skatt i Sverige, säger experten.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen