USA:s KRAFTIGA VARNING: Kina har bestämt sig

2022 03 15

Kina har beslutat att ge ekonomiskt stöd till Ryssland under landets pågående anfallskrig mot Ukraina.

Dessutom ska Kina vara beredda att skicka militära förnödenheter till Putins soldater, till exempel beväpnade drönare, allt enligt uppgifter från flera amerikanska tjänstemän, rapporterar The Guardian.

Amerikanska diplomater har även skickat ett meddelande  i telegram till allierade länder där det framgår att Ryssland önskar militärt stöd från Kina, uppger Financial Times. Det ska främst handla om fem saker: luftvärnsrobotar, drönare, underrättelseutrustning, pansarfordon och fordon för logistik och understöd.

Uppgifterna kommer efter måndagens besked om att Ryssland har bett Kina om militärt stöd, inklusive drönare, samt ekonomiskt stöd för sitt anfallskrig mot Ukraina, som flera medier, bland annat CNN rapporterade om.

Vi har meddelat Peking att vi inte kommer att stå vid sidan och tillåta vilket land som helst att kompensera Ryssland för sina förluster från de ekonomiska sanktionerna, sade  USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CNN i måndags.

Sju timmar långt samtal

I måndags redogjorde Jake Sullivan för hur USA ser på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, när han träffade sin kinesiske motsvarighet Yang Jiechi i Rom. Samtalet pågick i sju timmar. Sullivan framhävde att Moskva låtsades vara intresserade av diplomati inför invasionen och att den ryska militären visar tydliga tecken på svaghet, vilket kan förklara Rysslands påstådda begäran om hjälp från Kina.

Har meddelat allierade

USA har berättat för sina allierade att Kina ”svarade positivt” på Rysslands begäran om militär utrustning, enligt The Guardian.

Peking har förnekat påståendet.

– Jag har aldrig hört talas om det, sade Liu Pengyu, talesperson för den kinesiska ambassaden i USA, till CNN i måndags.

Ber om mat

I begäran, som Moskva skickat till Peking, ska den ryska armén bland annat framhävt ett stort behov av mat. Ryssland har frågat Kina om landet kan skicka färdigpackade militära matpaket, rapporterar CNN.

Sådana matlådor är vanliga inom den amerikanska militären där de har benämningen ”meal, ready-to-eat”.

Understryker svårigheterna

Begäran om mat från Kina understryker att den ryska militären upplever stora svårigheter i sitt anfallskrig i Ukraina, framhäver flera militäranalytiker, enligt CNN.

Flera källor inifrån Ukraina har rapporterat om att ryska soldater har länsat livsmedelsbutiker på varor i takt med att den ryska invasionen fortskridit. Behovet av mat verkar således vara stort.

Kina uppges vara villiga att sända mat till de ryska soldaterna, enligt en källa till CNN.  

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen