USA:s KRAFTIGA VARNING: Kina har bestämt sig

2022 03 15

Kina har beslutat att ge ekonomiskt stöd till Ryssland under landets pågående anfallskrig mot Ukraina.

Dessutom ska Kina vara beredda att skicka militära förnödenheter till Putins soldater, till exempel beväpnade drönare, allt enligt uppgifter från flera amerikanska tjänstemän, rapporterar The Guardian.

Amerikanska diplomater har även skickat ett meddelande  i telegram till allierade länder där det framgår att Ryssland önskar militärt stöd från Kina, uppger Financial Times. Det ska främst handla om fem saker: luftvärnsrobotar, drönare, underrättelseutrustning, pansarfordon och fordon för logistik och understöd.

Uppgifterna kommer efter måndagens besked om att Ryssland har bett Kina om militärt stöd, inklusive drönare, samt ekonomiskt stöd för sitt anfallskrig mot Ukraina, som flera medier, bland annat CNN rapporterade om.

Vi har meddelat Peking att vi inte kommer att stå vid sidan och tillåta vilket land som helst att kompensera Ryssland för sina förluster från de ekonomiska sanktionerna, sade  USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CNN i måndags.

Sju timmar långt samtal

I måndags redogjorde Jake Sullivan för hur USA ser på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, när han träffade sin kinesiske motsvarighet Yang Jiechi i Rom. Samtalet pågick i sju timmar. Sullivan framhävde att Moskva låtsades vara intresserade av diplomati inför invasionen och att den ryska militären visar tydliga tecken på svaghet, vilket kan förklara Rysslands påstådda begäran om hjälp från Kina.

Har meddelat allierade

USA har berättat för sina allierade att Kina ”svarade positivt” på Rysslands begäran om militär utrustning, enligt The Guardian.

Peking har förnekat påståendet.

– Jag har aldrig hört talas om det, sade Liu Pengyu, talesperson för den kinesiska ambassaden i USA, till CNN i måndags.

Ber om mat

I begäran, som Moskva skickat till Peking, ska den ryska armén bland annat framhävt ett stort behov av mat. Ryssland har frågat Kina om landet kan skicka färdigpackade militära matpaket, rapporterar CNN.

Sådana matlådor är vanliga inom den amerikanska militären där de har benämningen ”meal, ready-to-eat”.

Understryker svårigheterna

Begäran om mat från Kina understryker att den ryska militären upplever stora svårigheter i sitt anfallskrig i Ukraina, framhäver flera militäranalytiker, enligt CNN.

Flera källor inifrån Ukraina har rapporterat om att ryska soldater har länsat livsmedelsbutiker på varor i takt med att den ryska invasionen fortskridit. Behovet av mat verkar således vara stort.

Kina uppges vara villiga att sända mat till de ryska soldaterna, enligt en källa till CNN.  

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen