USA:s KRAFTIGA VARNING: Kina har bestämt sig

2022 03 15

Kina har beslutat att ge ekonomiskt stöd till Ryssland under landets pågående anfallskrig mot Ukraina.

Dessutom ska Kina vara beredda att skicka militära förnödenheter till Putins soldater, till exempel beväpnade drönare, allt enligt uppgifter från flera amerikanska tjänstemän, rapporterar The Guardian.

Amerikanska diplomater har även skickat ett meddelande  i telegram till allierade länder där det framgår att Ryssland önskar militärt stöd från Kina, uppger Financial Times. Det ska främst handla om fem saker: luftvärnsrobotar, drönare, underrättelseutrustning, pansarfordon och fordon för logistik och understöd.

Uppgifterna kommer efter måndagens besked om att Ryssland har bett Kina om militärt stöd, inklusive drönare, samt ekonomiskt stöd för sitt anfallskrig mot Ukraina, som flera medier, bland annat CNN rapporterade om.

Vi har meddelat Peking att vi inte kommer att stå vid sidan och tillåta vilket land som helst att kompensera Ryssland för sina förluster från de ekonomiska sanktionerna, sade  USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CNN i måndags.

Sju timmar långt samtal

I måndags redogjorde Jake Sullivan för hur USA ser på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, när han träffade sin kinesiske motsvarighet Yang Jiechi i Rom. Samtalet pågick i sju timmar. Sullivan framhävde att Moskva låtsades vara intresserade av diplomati inför invasionen och att den ryska militären visar tydliga tecken på svaghet, vilket kan förklara Rysslands påstådda begäran om hjälp från Kina.

Har meddelat allierade

USA har berättat för sina allierade att Kina ”svarade positivt” på Rysslands begäran om militär utrustning, enligt The Guardian.

Peking har förnekat påståendet.

– Jag har aldrig hört talas om det, sade Liu Pengyu, talesperson för den kinesiska ambassaden i USA, till CNN i måndags.

Ber om mat

I begäran, som Moskva skickat till Peking, ska den ryska armén bland annat framhävt ett stort behov av mat. Ryssland har frågat Kina om landet kan skicka färdigpackade militära matpaket, rapporterar CNN.

Sådana matlådor är vanliga inom den amerikanska militären där de har benämningen ”meal, ready-to-eat”.

Understryker svårigheterna

Begäran om mat från Kina understryker att den ryska militären upplever stora svårigheter i sitt anfallskrig i Ukraina, framhäver flera militäranalytiker, enligt CNN.

Flera källor inifrån Ukraina har rapporterat om att ryska soldater har länsat livsmedelsbutiker på varor i takt med att den ryska invasionen fortskridit. Behovet av mat verkar således vara stort.

Kina uppges vara villiga att sända mat till de ryska soldaterna, enligt en källa till CNN.  

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Svensk biltillverkare uppmanar: “Kör inte bilen”

2024 06 19

Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg riktar en uppmaning till kunder.

Det var i helgen som en av Koenigseggs bilar fattade eld i den grekiska huvudstaden Aten av oklar anledning.

Två förare hade tagit plats i en Koenigsegg Jesko i samband med en tour för supersportbilar när bilen, värd omkring 40 miljoner kronor, fattade eld.

Båda förarna kunde ta sig ut i tid men bilen brann upp och det som blev kvar fick till slut släckas av grekisk räddningstjänst.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

Riktar uppmaning

Vad som är oroväckande för den svenska biltillverkaren är att man inte vet varför bilen fattade eld.

Koenigsegg ämnar nu ta reda på vad det var som ledde till branden, och riktar samtidigt en uppmaning till alla kunder med en Koenigsegg Jesko om att inte köra bilen.

Koenigsegg har skickat en representant till Aten för att ta reda på mer om saken, rapporterar Teknikens Värld.

Har vunnit priser

Koenigsegg, som producerar supersportbilar i liten kvantitet, har tidigare vunnit priser just för modellen Jesko.

Bland annat hos brittiska BBC Top Gear Awards.

– Domarna vid årets Top Gear Awards har beslutat att Koenigsegg Jesko är den värdiga vinnaren av "Hypercar of the Year", med erkännande av den slående designen och innovationerna under huven som ger otroliga prestanda, inleder Koenigsegg om vinsten.

– Vi är så glada över att få det här priset, vi har verkligen lagt ner vår själ och vårt hjärta i att få Jesko att sticka ut som en hyperbil och otroligt nog fick Jesko priset på min far Jeskos födelsedag, som bilen också är uppkallad efter. Stjärnorna stod i linje, säger den svenska vd:n Christian von Koenigsegg.

Grundades 1994

Koenigsegg grundades 1994 och har blivit ett svenskt exportmärke av rang.

– Koenigsegg Automotive AB grundades 1994 av Christian von Koenigsegg och är världsledande inom konstruktion och tillverkning av megabilar med ultimata prestanda och banbrytande mobilitetsteknik, framhåller bolaget.

Bas i Ängelholm

Koenigsegg verkar utifrån Ängelholm och har hundratals anställda.

– Bolaget är baserat i Ängelholm i södra Sverige och har cirka 500 anställda.

Foto: A. Wilson

Text: Redaktionen