USA:s hälsominister utfärdar jätteorder: “Helt fruktansvärt”

2025 07 22

En förfärad Robert F Kennedy Jr går ut med en omedelbar order i USA.

Beskedet kommer direkt från hälsoministern under natten till tisdagen svensk tid.

Bakgrunden är att organdonatorer i USA riskerar att få organ och kroppsdelar borttagna medan de fortfarande lever och mår bra, hävdar en utredning från amerikanska hälsomyndigheter.

– Våra resultat visar att sjukhusen låtit anskaffningsprocessen av organ påbörjas medan patienterna visade livstecken, och detta är fruktansvärt, säger RFK Jr enligt Newsweek.

“Chockerande”

Enligt rapporten har 351 fall där organdonation godkänts, men inte slutförts, granskats. Av dem upptäcktes “oroande detaljer” i 73 av fallen.

Minst 28 patienter var kanske inte heller helt döda när processen med organdonationen inleddes.

Ett chockbesked, enligt Brett Guthrie och John Joyce, republikanerna som leder utskottsförhandlingen i representanthuset.

– Chockerande information som kommittén har tagit del av har belyst pågående patientsäkerhetsproblem, bristande transparens och misskötsel inom detta system, säger de två republikanerna i ett gemensamt uttalande.

LÄS MER: Trump hånar Obama – sprider bisarr video

Jätteorder från RFK Jr

Rapporten har gett upphov till en större etisk och juridisk debatt i USA kring organdonationer.

Nu ger hälsoministern order om en omfattande reform gällande hela systemet med organdonationer i landet.

Beskedet kommer bara dagar efter att New York Times rapporterat om flera patienter som utsatts för “förhastade eller för tidiga” försök att avlägsna deras organ.

– Organisationerna som samordnar tillgången till transplantationer kommer att hållas ansvariga, säger Robert F Kennedy JR enligt The Independent.

– Hela systemet måste åtgärdas för att säkerställa att varje potentiell donators liv behandlas med den helighet det förtjänar.

"Länge varnat för"

Enligt USA:s regering var 170 miljoner amerikaner registrerade som organdonationer så sent som 2022. Alla som registrerat sig kan dock inte donera endast tre av 1 000 dör på ett sätt där det kan bli aktuellt att donera den avlidnes organ.

– Dessa resultat bekräftar vad Trumpadministrationen länge varnat för: inrotade byråkratier, föråldrade system och vårdslös brist på respekt för mänskligt liv har misslyckats med att skydda våra mest utsatta medborgare, skriver USA:s hälsodepartement i en kommentar.

Foto: White House Official Ohotographer (Information:Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Kritiserad matvara säljs på Lidl – uppmanas sluta omedelbart

2025 07 22

Butikskedjan Lidl får skäll.

Lidl beskrivs ofta som en pigg och välbehövlig utmanare till matjättarna Ica, Coop och Willys.

Men nu riktas återigen hård kritik mot den tyska uppstickaren, som hittills hunnit med att öppna 205 butiker i omkring 150 svenska orter.

Det handlar även denna gång om försäljningen av så kallade turbokycklingar, det vill säga kycklingar som framavlats för att växa särskilt snabbt och av det skälet kan drabbas av hunger eller sjukdomar.

Tidigare har Lidl i Tyskland, Belgien och Frankrike valt att fasa ut nämnda kycklingar.

Nu frågar sig gruppen Djurens Rätt varför inte samma sak görs i de svenska butikerna.

Djurens Rätt vill se att alla matvarukedjor slutar sälja turbokycklingar, men som en av Europas största aktörer och med stort inflytande på den svenska marknaden har Lidl möjlighet att sätta en ny standard, framhåller Tina Hogevik, gruppens riksordförande, i en debattartikel i Dagligvarunytt.

"Kan skapa en dominoeffekt"

Turbokycklingar är inte en specifik ras av kycklingar utan ett namn som ibland används, framför allt av kritiker, för att beskriva själva aveln.

Tina Hogevik understryker att kycklingarna säljs även hos andra kedjor.

Men enligt Hogevik har Lidl ett särskilt ansvar som “en av Europas största aktörer” och har därmed en chans att “sätta en ny standard”.

– Om Lidl slutar sälja turbokycklingar och antar ECC (European Chicken Commitment, en serie kriterier för företag att ta med i sina inköp av kycklingkött, red. anm.) kan det skapa en dominoeffekt i hela branschen. 

Lidl: Finns inte samma tillgång

Lidl har vid ett par tillfällen bemött kritiken från Djurens Rätt. Slopandet av kycklingarna i Tyskland har till exempel handlat om en successiv övergång till mer långsamväxande raser.

En omställning som tar tid, enligt Lidl.

Till tidningen Syren har Anneli Bylund, hållbarhetchef på Lidl, tidigare sagt att djurvälfärd är en viktig fråga, men att det saknas tillgång på kycklingkött från mer långsamväxande hybrider.  

– I Sverige finns det dock inte tillgång på kyckling av långsamväxande raser i den utsträckning som behövs, endast en mycket liten andel är av denna sort, sade hon när frågan var på tapeten i vintras.

Enligt Anneli Bylund har Lidl enbart kyckling märkt med Svensk Fågel i sitt färska fasta sortiment,. Det innebär bland annat att kycklingarna inte får några hormoner eller tillväxtantibiotika samt att de går lösa i uppvärmda stallar och har fri tillgång till foder och vatten.

– Både Länsstyrelsens veterinärer och ett oberoende kontrollorgan gör dessutom regelbundna kontroller hos uppfödarna, försäkrar hållbarhetschefen.

LÄS MER: Stort larm om Guldfågeln – “det är en skandal”

"Dags att säga nej"

Toma Hogevik framhåller också att Lidl hänvisat till att butiken följer svensk lag. Hon menar dock att lagen i sig inte är tillräckligt omfattande för att skydda kycklingarna.

Istället måste Lidl aktivt säga nej, lyder argumentet.

– Lidl har visat att de kan bygga toppmoderna butiker. Nu är det dags att visa att de också kan ta ett modernt ansvar för djuren. Vi uppmanar Lidl Sverige att följa sina europeiska systerbolag och säga nej till turbokycklingar.

LÄS OCKSÅ: Kjell & Company tvingas agera – kunderna sviker kedjan

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla gör samma miss i trafiken

2025 07 22

Många norrmän fastnar i vad som norsk media börjat kalla för “svenskfällan”.

Begreppet har blivit något av en klassiker i Norge.

Exempelvis har Dagbladet, en av landets största tidningar, återkommande rapporterat om fenomenet.

Det handlar om en viss trafikregel som finns i Sverige och som tycks gå norrmännen helt förbi när de går korsar gränsen.

Högsäsong och böter på löpande band

Den omtalade regeln gäller det svenska förbudet mot att parkera med nosen mot mötande trafik, det vill säga på vänster sida av vägen för den som parkerat.

I Norge är det tillåtet, men inte i Sverige.

Det här är vad många norrmän på bilresa i Sverige har upplevt. De parkerar i god tro, men hittar en parkeringsbot på vindrutan när de återvänder till sin bil, framhålls i Dagbladet.

Nu är det dessutom semestertider och antalet utländska turister, bland annat från Norge, ökar förstås.

Och så även böterna för de felparkerade bilarna.

Vi ser att den här typen av felparkerade bilar är mer vanlig under sommarmånaderna, har Mikael Vingsund från Securitas tidigare sagt till Norrbotten-Kuriren.

– Uppenbarligen vet de inte vad som gäller i Sverige, menar Daniel Pettersson, chef för polisens trafiksektion i Region, om norrmännen enligt samma tidning.

LÄS MER: Norska bilister bötfälls i Sverige – förstår inte vägskylten

1 200 i böter

Det ska sägas att många svenskar går i samma fälla.

Men det tycks bara vara i Norge som fenomenet alltså fått ett eget namn.

Vi har hamnat i den svenska parkeringsfällan, konstaterar Dagbladets reportrar efter en genomresa i Smögen i Västra Götaland.

Transportstrålen beskrivs som hänsynslös i avseendet. Felparkeringsavgifter på summor uppemot 1 200 svenska kronor är inte ovanligt.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten, konstaterar myndigheten.

Ett undantag

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

Undantaget från regeln är om vägen är enkelriktad.

LÄS MER: Många får oväntad faktura – betala inte

Foto: K. Eliason

Text: Redaktionen