USA:s besked: Då störtar vi Kim Jong-Un

2023 04 27

USA tar till nya medel för att slå tillbaka mot upprepade kärnvapenhot från Nordkorea.

Detta i form av att president Joe Biden ingått ett helt nytt avtal med Sydkorea kring just kärnvapenfrågan, rapporterar CNN.

Med jämna mellanrum ska USA placera ut amerikanska kärnvapenubåtar i Sydkoreanskt vatten. Dessutom ska Seoul involveras i högre grad gällande planeringen av olika former av kärnvapenoperationer.

Löftet: Då upphör regimen att existera

I gengäld accepterar Sydkorea att inte utveckla egna kärnvapen – till skillnad från grannen i norr som fortsätter att smida planer på taktiska kärnvapen som kan riktas mot grannlandet.

Kim Jong-Un och Nordkorea finslipar även sina försök att producera långdistansvapen som skulle kunna slå ner på USA:s fastland.

Men om diktatorn skulle göra verklighet av sina hot kommer den nordkoreanska regimen att upphöra att existera, lovar Joe Biden.

– En kärnvapenattack från Nordkorea mot USA, dess allierade eller partner är oacceptabel och kommer att resultera i slutet på vilken regim som helst som skulle vidta en sådan åtgärd, säger han på en presskonferens enligt sydkoreanska Yonhap.

Ökad avskräckning

Det avtal USA och Sydkorea nu ingått, som går under namnet Washingtondeklarationen, ska skrämma Nordkorea från att våga använda sig av massförstörelsevapen.

– Det handlar om att stärka avskräckningen och svaret på Nordkoreas eskalerande beteende, säger Joe Biden.

– Samtidigt fortsätter vi att söka seriösa diplomatiska genombrott med Nordkorea för att stärka stabiliteten på halvön.

Nya kärnvapen

Så sent som för en månad sedan påstod Nordkorea att man tagit fram nya former av kärnvapen.

Det skulle enligt nyhetsbyrån AP handla om en mindre kärnvapenstridsspets, men som likväl skulle kunna bäras av interkontinentala robotar med potential att ta sig hela vägen till USA.

– Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har uppmanat sina kärnkraftsforskare att öka produktionen av vapenklassat material för att tillverka bomber till hans växande vapenlager, framhåller AP.

Intensifierade spänningar

Varningarna från Nordkorea har intensifierats i takt med att USA och Sydkorea fördjupat sitt militära samarbete.

– Den militära och politiska situationen på den koreanska halvön och i regionen har nått ett extremt läge på grund av de hänsynslösa militära konfrontationsmanövrarna och fientliga handlingar från USA och dess vasallstater, uppgav en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet i februari.

Uttalandet avvisades i USA som föreslog diplomatiska samtal.

– Vi har klargjort att vi inte har några fientliga avsikter mot Nordkorea och söker seriös och uthållig diplomati för att ta itu med hela skalan av frågor som är oroande för båda länderna och regionen, säger en talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd enligt Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen