USA:s besked: Då störtar vi Kim Jong-Un

2023 04 27

USA tar till nya medel för att slå tillbaka mot upprepade kärnvapenhot från Nordkorea.

Detta i form av att president Joe Biden ingått ett helt nytt avtal med Sydkorea kring just kärnvapenfrågan, rapporterar CNN.

Med jämna mellanrum ska USA placera ut amerikanska kärnvapenubåtar i Sydkoreanskt vatten. Dessutom ska Seoul involveras i högre grad gällande planeringen av olika former av kärnvapenoperationer.

Löftet: Då upphör regimen att existera

I gengäld accepterar Sydkorea att inte utveckla egna kärnvapen – till skillnad från grannen i norr som fortsätter att smida planer på taktiska kärnvapen som kan riktas mot grannlandet.

Kim Jong-Un och Nordkorea finslipar även sina försök att producera långdistansvapen som skulle kunna slå ner på USA:s fastland.

Men om diktatorn skulle göra verklighet av sina hot kommer den nordkoreanska regimen att upphöra att existera, lovar Joe Biden.

– En kärnvapenattack från Nordkorea mot USA, dess allierade eller partner är oacceptabel och kommer att resultera i slutet på vilken regim som helst som skulle vidta en sådan åtgärd, säger han på en presskonferens enligt sydkoreanska Yonhap.

Ökad avskräckning

Det avtal USA och Sydkorea nu ingått, som går under namnet Washingtondeklarationen, ska skrämma Nordkorea från att våga använda sig av massförstörelsevapen.

– Det handlar om att stärka avskräckningen och svaret på Nordkoreas eskalerande beteende, säger Joe Biden.

– Samtidigt fortsätter vi att söka seriösa diplomatiska genombrott med Nordkorea för att stärka stabiliteten på halvön.

Nya kärnvapen

Så sent som för en månad sedan påstod Nordkorea att man tagit fram nya former av kärnvapen.

Det skulle enligt nyhetsbyrån AP handla om en mindre kärnvapenstridsspets, men som likväl skulle kunna bäras av interkontinentala robotar med potential att ta sig hela vägen till USA.

– Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har uppmanat sina kärnkraftsforskare att öka produktionen av vapenklassat material för att tillverka bomber till hans växande vapenlager, framhåller AP.

Intensifierade spänningar

Varningarna från Nordkorea har intensifierats i takt med att USA och Sydkorea fördjupat sitt militära samarbete.

– Den militära och politiska situationen på den koreanska halvön och i regionen har nått ett extremt läge på grund av de hänsynslösa militära konfrontationsmanövrarna och fientliga handlingar från USA och dess vasallstater, uppgav en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet i februari.

Uttalandet avvisades i USA som föreslog diplomatiska samtal.

– Vi har klargjort att vi inte har några fientliga avsikter mot Nordkorea och söker seriös och uthållig diplomati för att ta itu med hela skalan av frågor som är oroande för båda länderna och regionen, säger en talesperson för Vita husets nationella säkerhetsråd enligt Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen