USA vill covidvaccinera bebisar

2022 02 04

Barn från sex månader till fem år ska få vaccinet mot viruset.

Det begär läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech.

Ansökt om tillstånd

Bolagen har ansökt om ett  nödtillstånd hos den amerikanska läkehetsmyndigheten FDA. Ansökan ska ha skett på begäran av myndigheten, då FDA upplever en stor oro över den kraftiga spridningen av covidvarianten omikron, rapporterar New York Times.

19 miljoner

USA tillhör ett av de länder, som redan nu har gått långt ner i åldrarna om beslut av vaccin mot viruset. Barn under fem år tillhör den enda gruppen i USA som inte får vaccinera sig i landet. Gruppen utgör 19 miljoner av den totala befolkningen.

Två doser

Om ansökan blir godkänd kommer barn i åldersgruppen få ta del av två vaccinationsdoser med tre veckors mellanrum. Det finns även en plan hos amerikanska myndigheter att ge gruppen en påfyllnadsdos för att stärka försvaret mot viruset ytterligare. Detta undersöks i skrivande stund av läkemedelsbolagen, skriver New York Times.

Uppnår inte önskad immunitet

Det är ett ovanligt och oväntat drag från de federala myndigheten. Tidigare test har visat att en stor del av åldersgruppen inte uppnår önskad immunitet efter två doser. Endast barn mellan sex månader och två år uppnådde önskad immunitet efter två doser, rapporterar New York Times.

Tjänstemän hävdar motsatsen

I möten om strategin ska flera regeringstjänstemän argumenterat för att två doser är säkert, även om tester visat att det inte leder till ett fullfärdigt immunförsvar hos hela gruppen. Det framhäver flera personer som deltagit och är bekanta med diskussionerna, rapporterar New York Times.

En tiondel

Barnen ska dock få en betydligt mindre andel av den ordinarie vaccindosen. Personer i åldersgruppen som deltagit i testet har fått en tiondel av vaccindosen som vuxna får.

Akut möte

FDA har planerat ett akut möte där frågan ska diskuteras. Mötet är planerat till den 15 februari och kommer att utgöras av rådgivare och experter från myndigheten. Vid mötet ska begäran diskuteras och FDA förväntas presentera en rekommendation för vägen framåt, skriver New York Times.

Foto: M Haim

Text: Redaktionen