USA vill covidvaccinera bebisar

2022 02 04

Barn från sex månader till fem år ska få vaccinet mot viruset.

Det begär läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech.

Ansökt om tillstånd

Bolagen har ansökt om ett  nödtillstånd hos den amerikanska läkehetsmyndigheten FDA. Ansökan ska ha skett på begäran av myndigheten, då FDA upplever en stor oro över den kraftiga spridningen av covidvarianten omikron, rapporterar New York Times.

19 miljoner

USA tillhör ett av de länder, som redan nu har gått långt ner i åldrarna om beslut av vaccin mot viruset. Barn under fem år tillhör den enda gruppen i USA som inte får vaccinera sig i landet. Gruppen utgör 19 miljoner av den totala befolkningen.

Två doser

Om ansökan blir godkänd kommer barn i åldersgruppen få ta del av två vaccinationsdoser med tre veckors mellanrum. Det finns även en plan hos amerikanska myndigheter att ge gruppen en påfyllnadsdos för att stärka försvaret mot viruset ytterligare. Detta undersöks i skrivande stund av läkemedelsbolagen, skriver New York Times.

Uppnår inte önskad immunitet

Det är ett ovanligt och oväntat drag från de federala myndigheten. Tidigare test har visat att en stor del av åldersgruppen inte uppnår önskad immunitet efter två doser. Endast barn mellan sex månader och två år uppnådde önskad immunitet efter två doser, rapporterar New York Times.

Tjänstemän hävdar motsatsen

I möten om strategin ska flera regeringstjänstemän argumenterat för att två doser är säkert, även om tester visat att det inte leder till ett fullfärdigt immunförsvar hos hela gruppen. Det framhäver flera personer som deltagit och är bekanta med diskussionerna, rapporterar New York Times.

En tiondel

Barnen ska dock få en betydligt mindre andel av den ordinarie vaccindosen. Personer i åldersgruppen som deltagit i testet har fått en tiondel av vaccindosen som vuxna får.

Akut möte

FDA har planerat ett akut möte där frågan ska diskuteras. Mötet är planerat till den 15 februari och kommer att utgöras av rådgivare och experter från myndigheten. Vid mötet ska begäran diskuteras och FDA förväntas presentera en rekommendation för vägen framåt, skriver New York Times.

Foto: M Haim

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen