USA varnar Ungern – på väg att gå över gränsen

2024 02 08

USA är på väg att fullständigt tappa tålamodet med landet som kallas Europas och Natos mest ryssvänliga medlem.

Det har gått 18 månader sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato.

Och som alla vet har Ungern fortfarande misslyckats med att godkänna ansökningen och därmed släppa in Sverige i försvarsalliansen.

Under tiden har Viktor Orbán bland annat besökt hunnit med att besöka Vladimir Putin i Ryssland.

Bilder har kablats ut på ett uppmärksammat handslag mellan den ungerska premiärministern och den ryska diktatorn.

Tappat tålamodet

Nyligen anklagade USA den ungerska regeringen för att skada Nato och gynna Putin med sin politik.

Och nu tycks måttet närmast vara rågat för amerikanerna som uttrycker en allt större irritation över den uteblivna ratificeringen.

– Vi har hört säkerhetsrådgivare efter säkerhetsrådgivare säga att det är dags för Sverige att släppas in och att direkt vända sig till representanten från Ungern, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan enligt nyhetsbyrån AP.

Närmar sig gränsen

Jake Sullivan understryker att Ungern närmar sig gränsen för vad USA överhuvudtaget kan acceptera.

Han insinuerar också att Natos mäktigaste medlem kan komma att agera mot premiärminister Viktor Orbán om fördröjningen av ratificeringen fortsätter.

– Jag tänker inte stå här och framföra särskilda hot eller spekulationer om åtgärder som vi skulle kunna vidta, men naturligtvis är vårt tålamod med det här inte heller obegränsat, säger Jake Sullivan.

– Det är en fråga om trovärdighet och skyldighet att de vidtar nödvändiga åtgärder, tillägger han och syftar på de ungerska parlamentariska procedurerna för att godkänna Sveriges ansökan.

Kristersson till Budapest

I måndags bojkottade Orbáns parti, Fidesz, ett extrainsatt möte i parlamentet där det hade planerats att rösta om Sveriges Natomedlemskap.

Partiet har en absolut majoritet i parlamentet och har tidigare anklagat Sverige för att sprida “uppenbara lögner” om den ungerska demokratin.

Orbán har även uppmanat statsminister Ulf Kristersson (M) att komma till Ungern för att “förhandla om Sveriges Natoansökan”.

Ett sådant upplägg har tidigare nobbats, men igår meddelade Kristersson att han är beredd att åka till Budapest och att det kan ske på Ungerns villkor

– Det finns ingen prestige för oss i den frågan, sade statsministern enligt TV4 igår.

USA bevakar noggrant

Om inte Ungern tillkallar ett nytt extrainsatt möte för parlamentet är nästa schemalagda tillfälle att rösta om Sverige förlagt till 26 februari.

USA bevakar under tiden processen.

– Vi fortsätter att titta noggrant, men hoppas att det finns en konstruktiv lösning på denna fråga inom en mycket snar framtid, säger Jake Sullivan.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen