USA: Stort stöd för Donald Trump

2022 05 03

Det har gått ett och ett halvt år sedan Donald Trump efter stor dramatik lämnade presidentposten i USA.

Över ett år senare är stödet för Trump hos republikanska väljare fortfarande högt.

Det visar en enkätundersökning som ABC News och Washington Post har gjort.

Majoritet vill ha Trump

Sex av tio republikaner vill se Donald Trump som ledare för partiet, rapporterar ABC News.

Det är en något större andel än de demokrater som ställer sig bakom president Joe Biden. Drygt 53-58 procent av demokraterna ställer sig bakom den sittande presidenten.

– Det är ett tecken på Trumps bestående styrka inom partiet inför mellanårsvalet 2022, konstaterar ABC News.

De vänder sig emot Trump

Trumps inflytande är omfattande, men inte monumentalt – 34 procent av de republikanska väljarna föredrar en ny riktning för partiet.

Stödet för Trump har till i stort sett inte förändrats sedan valförlusten mot 2020. De 60 procent som stöttar hans ledarskap är i stort sett samma andel som stöttade honom i mediernas senaste undersökning från april 2021.

Ökat förtroende efter stormningen

Hela 57 procent av republikanernas väljarkår stöttade honom strax efter upploppen mot Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2020. Noterbart är att stödet för Trump har ökat med tre procentenheter, ett och ett halv år senare.

Men Trumps stöd inom partiet har sjunkit i jämförelse med hans toppnoteringar under hans tid som president. I februari 2018 svarade 76 procent av republikanerna att de stöttade Trump när samma fråga ställdes, rapporterar ABC News.

Mellanårsvalet 2022

  • Mellanårsvalet i USA planeras att genomföras tisdagen den 8 november 2022.
  • 434 platser i representanthuset och en tredjedel av platserna i senaten ska tillsättas.
  • Den här veckan inleds republikanernas primärval inför det stundande mellanårsvalet.
  • Först ut är Ohio där den Trump-stöttade kandidaten JD Vance ska kandidera. Kommande veckorna väntar även primärval i Nebraska, Pennsylvania och North Carolina.
  • Trump har i princip endast valt att stötta kandidater som ställer sig bakom hans påstående om valfusk 2022. Ett påstående som han inte har några bevis för.

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen


Stor vändning om Ukraina – Trumps krav i avtalet ryker

2025 04 29

Det omtalade mineralavtalet mellan USA och Ukraina skulle betala tillbaka för pengarna amerikanerna bidragit med i kriget.

Det hävdade USA:s president Donald Trump tidigare i år.

– Vi kommer att få tillbaka våra pengar eftersom det helt enkelt inte är rättvist. Och vi får se, men jag tror att vi är ganska nära en överenskommelse, och vi borde vara nära en överenskommelse, sade Trump på en konferens i februari.

Vändningen: kravet ryker

Nu framkommer att USA inte kommer att begära att Ukraina ska återbetala tidigare bistånd via mineralavtalet, vilket fram till nyligen förespråkats av Trump.

Det bekräftar Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal i ett uttalande, rapporterar Kyiv Post.

– Överenskommelser har nåtts om att avtalet inte inkluderar bistånd som tillhandahållits före undertecknandet, framhåller premiärministern på Telegram.

Kyivs "röda linjer"

Denys Shmyhal antyder också att framsteg görs i att få fram ett avtal och att de juridiska teamen i både Ukraina och USA arbetar för att sätta villkoren.

Han säger också att Kyiv har deklarerat Ukrainas “röda linjer” gentemot USA.

– Juridiska team arbetar med avtalet. Vi gör goda framsteg. Det viktigaste är att vi tydligt har definierat våra röda linjer, avtalet måste uppfylla europeiska skyldigheter och inte heller strida mot Ukrainas konstitution och lagstiftning, uppger Shmyhal.

LÄS MER: Ny överenskommelse på gång – för att “trotsa Trump”

Ukraina: sanktioner avbryts inte

Tidigare har det kommunicerats att Ukrainas EU-ansökan inte ska hindras av det mineralavtal som upprättas mellan USA och det krigsdrabbade landet.

Även ett återuppbyggande av Ukraina finns med  i diskussionerna.

– Ukraina kommer att fortsätta att få stöd från partners, försäkrar Denys Shmyhal.

Han tillägger att länderna dessutom är överens om att USA:s sanktioner mot Ryssland inte ska upphöra.

Sanktioner mot Ryssland är fortfarande ett viktigt påtryckningsmedel, eftersom angriparen ständigt försöker försvaga dem. Vi är överens i den här frågan

LÄS MER: Expert befarar skräckbesked från USA: “Det här är slutet”

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen