USA står inför helt ny vaccinutmaning

2021 05 10

Regeringen Biden har lagt allt krut på att få fram så mycket vaccin som möjligt men nu står USA inför en helt annan utmaning – att få de tveksamma att säga ja till vaccinet.

En rad delstater i USA använder inte längre sin beskärda del av vaccindoser från de federala myndigheterna då efterfrågan har fallit rejält på flera håll i USA. Några delstater använder bara en bråkdel av det vaccin som finns att tillgå och doserna sänds då istället till delstater som Maryland och Massachusetts som fortfarande använder allt vaccin de kan få.

Det innebär att USA nu aktiverat den vaccinpool som Vita Huset etablerat för att uppnå maximal effektivitet i vaccinleveranserna. Detta innebär att Regeringen Biden nu tvingas svänga om både taktik och retorik i vad som kan liknas vid en kovändning när det gäller den till synes aldrig upphörande utmaningen rörande pandemin. Efter att i månader ha gjort allt få att producera så mycket vaccin som möjligt är huvudutmaningen nu istället att övertyga allmänheten om att vaccinera sig.

Det är enligt rapporter främst Trumpanhängare som är tveksamma till vaccinet och till skillnad från ex-presidenterna Obama, Bush, Clinton och Carter så avslöjade inte Donald Trump att han vaccinerade sig förrän långt senare.

Regeringen Biden fokuserar nu på att informera USA:s befolkning om varför det är så viktigt att alla vaccinerar sig och att det är så man kan hejda pandemin. En överväldigande majoritet av USA:s äldre är redan vaccinerade så informationskampanjen siktar nu in sig på de under 50 år.

ANALYS

Samma fenomen – att man går från vaccinunderskott till vaccinöverskott – väntas även i Europa. Då blir sannolikt utmaningen även i Europa och Sverige att övertyga eventuella skeptiker om att vaccinera sig för allas skull.

[yop_poll id="31"]