USA ska avrätta en person – med mycket kontroversiell metod

2024 01 03

USA planerar att genomföra en mycket uppmärksammad avrättning om två veckor.

Den 25 januari i år är Kenneth Smith, en 58-åring dömd för ett lönnmord som begicks 1988, schemalagd att straffas med döden i delstaten Alabama.

Men FN försöker till varje pris stoppa avrättningen från att gå igenom, rapporterar Reuters.

Anledningen är metoden – som anses mycket kontroversiell och är helt unik i sitt slag.

Ska gasas ihjäl

Den 58-åriga mannen ska nämligen avrättas genom kvävehypoxi, i syfte att beröva honom syre genom att använda en ansiktsmask kopplad till en cylinder med kvävgas.

– Detta kommer att vara det första försöket till avrättning av kvävehypoxi, säger FN:s specialrapportörer i ett uttalande.

Hypoxi är den medicinska termen för när kroppens vävnader lider brist på syre. Enligt organisationen kan metoden orsaka “gravt lidande” och strida mot förbud mot tortyr. 

– Grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller till och med tortyr, framhåller FN om metoden.

– Vi är oroliga att kvävehypoxi skulle resultera i en smärtsam och förödmjukande död.

Advokaterna: "Brott mot grundlagen"

FN är inte de enda som kritiserar delstaten.

Kenneth Smiths advokater har kallat det “oprövade gasningsprotokollet” för ett brott mot den amerikanska konstitutionen och förbudet mot “grymma och ovanliga straff”.

Advokaterna hävdar att vilket försök som helst att avrätta 58-åringen strider mot grundlagen eftersom ett första försök redan genomförts.

Förfrågan om att använda kvävgas som metod kom direkt från åklagaren Steve Marshall och godkändes av Högsta domstolen i Alabama i november förra året.

– Familjen har väntat 35 år på att få rättvisa skipad, sade Steve Marshall i ett uttalande.

Överlevde första försöket

Kenneth Smiths, planerade avrättning är det andra försöket som görs för att försöka genomföra dödsstraffet.

Det första misslyckades. 58-åringen, som dömdes 1996, överlevde en dödlig injektion i november 2022 när flera försök att föra in en intravenös slang i en ven misslyckades.

Han är blott den andra levande personen i USA som har överlevt ett avrättningsförsök.

Foto: S. Marcus

Text: Redaktionen


Tiotusentals svenskar får kortare arbetstid – och löneökning

2025 04 03

Tiotusentals anställda inom it-branschen kommer få mer i lön och kortare arbetstid.

Det meddelar fackförbundet Unionen på torsdagsmorgonen.

Tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Akavia har Unionen kommit överens med arbetsgivarorganisationen TechSverige om att införa system för arbetstidsförkortning.

Dessutom innehåller det nya avtalet löneökningar på 6,4 procent för en avtalsperiod på 2 år.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, ordförande Unionen.

 Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen, delar glädjen.

– Att parterna på arbetsmarknaden nått en lösning gällande arbetstidsförkortning även på IT-området är ett styrkebesked för vår partsmodell. När parterna förhandlar kan vi anpassa regler och villkor efter förutsättningarna i branschen. Det är svenska modellens styrka.

Över 50 000 anställda

Avtalet berör 1 000 it- och techföretag och 55 000 medarbetare, och gäller från och med den 1 april 2025 till den 31 mars 2027. 

– Utöver löneökningar och arbetstidsförkortning har vi även lyckats få igenom att den som jobbar deltid får samma ersättning som heltidsanställda när de jobbar över, en viktig seger för rättvisa villkor, berättar Martin Wästfelt.

Undantag från nattförbud

Det nya avtalet ger it-företag större flexibilitet, uppger TechSverige.

Arbetsgivarorganisationen pekar på att nattarbetsförbudet har avtalats bort, vilket innebär att det blir möjligt för företag att bedriva nattverksamhet. Det införs även en möjlighet för företag att flytta tidpunkten för lönerevisionen till ett annat datum än 1 april.

– Vi är nöjda med den ökade flexibilitet vi fått in i avtalet. Det nya avtalet innebär att företag med TechSveriges IT/tech-avtal nu får ett generellt undantag från nattarbetsförbudet i arbetstidslagen. Det möjliggör nattarbete, något som företag utan kollektivavtal inte har tillgång till. Det är också glädjande att vi fått igenom flexibilitet i datum för lönerevisionen, vilket varit efterfrågat, särskilt från bolag som ingår i en internationell koncern, säger Einar Humlin, förhandlingschef på TechSverige. 

Foto: G. Henderson

Text: Redaktionen


Sverige anklagar Trump för lögn: ”Obegripligt och sorgligt”

2025 04 03

USA:s president Donald Trump har inlett ett handelskrig.

På onsdagskvällen meddelade Trump att USA kommer införa strafftullar mot länder runt om i hela världen.

För EU:s och Sveriges del handlar det om tullar på 20 procent. Trump motiverar procentsatsen med att EU har liggande tullar på 39 procent mot USA.

Men siffran stämmer inte.

Det hävdar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).

– Det är obegripligt och sorgligt, säger han i SVT:s Morgonstudio.

– De här siffrorna som redovisas, jag förstår inte var man får dem ifrån. Vi har ungefär samma tullar i båda riktningar i dag, fortsätter ministern.

”Skulle göra våra befolkningar fattigare”

Statsminister Ulf Kristersson (M) beklagar också de höjda tullarna.  

–  Vi vill inte ha några handelshinder. Vi vill inte ha något handelskrig. Det skulle göra våra befolkningar fattigare och världen på sikt farligare, säger han i ett uttalande på X.

Uppsala län pekas ut

Trumps strafftullar kan slå hårt mot län i Sverige som har en stor exportvolym till USA.

Enligt en undersökning från Länsförsäkringar är Uppsala län särskilt sårbart.

– Uppsalas betydande export till USA, framför allt inom läkemedelssektorn, innebär att införandet av höga tullar kan minska efterfrågan kraftigt, vilket riskerar att påverka både sysselsättning och investeringar i regionen, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Stråberg framhåller att läkemedelsbranschen är extra känslig för handelsbarriärer på grund av intensiva globala konkurrensförhållanden och komplexa produktions- och distributionskedjor.

– Läkemedelsindustrin kännetecknas av omfattande investeringar i forskning och utveckling, samt regulatoriska krav som gör snabba omställningar svåra. Höga tullar kan snabbt leda till minskad konkurrenskraft och påverka investeringarna negativt, vilket i sin tur kan leda till färre arbetstillfällen i regionen, säger Alexandra Stråberg. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen