USA ryktas stoppa svensk jätteaffär – värd minst 21 miljarder kronor
2025 05 16
Tidigare under våren adderades ett nytt land till listan över köpare av stridsflyget Jas 39 Gripen.
Det var den colombianska presidenten Gustavo Petro som gav besked om att Colombia köper de prestigefyllda planen.
Han framhöll då att Sveriges regering godkänt affären. Detaljerna var få, men senare hävdade Reuters att det skulle handla om mellan 16 och 24 stridsflyg.
Strax före Petros tillkännagivande, när uppgifterna redan börjat florera, uppgavs det att USA planerat att lägga in ett veto mot en sådan försäljning, enligt branschsajten Infodefensa.
Detta eftersom det förekommer USA-producerade komponenter i Gripenplanen.
Nu svarar Saab på uppgifterna.
Och dementerar dem kraftigt.
– Alla rykten om att vi inte skulle få ha amerikansk utrustning i våra system och att de skulle stängas av, det är fake news. Vi har alla licenser på plats och det finns inga sådana restriktioner, säger Micael Johansson, vd för Saab, till SvD på fredagen.
Minst 21 miljarder
Affären med Colombia är ännu inte i mål. I höstas uppgavs att Colombia ville köpa tio Jas-plan, en affär som skulle vara värd motsvarande 21 miljarder kronor, enligt Ekot.
Om Reuters uppgift om 16 till 24 plan stämmer handlar det om betydligt mer pengar.
Enligt Micael Johansson räknar man med att ha uppgörelsen klar med Colombia under året. Det förs även förhandlingar med Thailand.
Han menar att USA inte har gett några signaler om att stoppa eller begränsa tillgång till amerikansk teknik.
– Amerikanerna har också behov av en bra relation med oss, säger Johansson. Saabchefen syftar på att företaget bygger exempelvis sensorsystem och skolflygplan som används i USA.
LÄS MER: Trump avslöjar – Boeing får jättebeställning
Experten: ta presidenten med en nypa salt
Även Richard Smith, Saabs marknad- och försäljningschef, har tidigare förnekat ryktena.
– Normalt sett kommenterar jag inte den här typen av uppgifter, men den här informationen är inte korrekt, skrev han på X efter att uppgifterna börjat spridas.
Efter att Gustavo Petro utropat Gripenaffären på sociala medier i april menade Martin Lundmark, lektor på Försvarshögskolan, att beskedet skulle tas med en nypa salt.
– Det är inte ovanligt att det kommer påståenden likt Petros i samband med sådana här affärer, som en typ av påverkansarbete. En politiker säger att affären är klar samtidigt som övriga instanser, till exempel flygvapnet, inte har godkänt det, sade han till DN vid tillfället.
Foto: Anna Björkegren, Saab
Text: Redaktionen