USA: Pekades felaktigt ut som skolskytten

2022 05 26

Sam, en 20-årig transkvinna, pekades felaktigt ut som personen som sköt ihjäl 21 personer på en skola i Texas.

På tisdagskvällen började hennes telefon vibrera.

Flera användare började kommentera en bild som hon lagt ut för tre månader sedan på sociala medier.

De skrev att hon pekats ut som skytten som dödade 19 barn och två vuxna på grundskolan Robb Elementary School i staden Uvalde.

I själva verket hade skolskytten, identifierad som 18-årige Salvador Ramos, dödats på plats av polisen.

Trakasserier

– Det är inte första gången jag har blivit trakasserad, men det är första gången som jag anklagats för mord, säger Sam, som inte vill uppge sitt efternamn, till NBC News.

Hon berättar att bilden togs från hennes sida på Instagram. Den spreds sedan på sajten 4chan där användare skrev att hon var ansvarig för skolmassakern. I ett inlägg länkade även en användare till hennes konto på plattformen Reddit och skrev: 

– Här är skolskyttens konto på Reddit. 

En av bilderna på Sam delades av gruppen Young Conservatives of Southern Indiana. De har över 4 000 följare på Facebook.

Ville sprida teori

Sam var inte den enda som drabbades. Bilder på två andra transpersoner användes även för att sprida en grundlös teori om att gärningsmannen var en transperson, rapporterar NBC News.

Republikanen Paul Gosar hoppade på spekulationerna.

– Det är en transsexuell vänsterorienterad illegal utlänning som heter Salvatore Ramos, skrev Arizona-politikern på Twitter. 

Inlägget är numera raderat. 

Stor konspirationsteoretiker deltog

Alex Jones, en av USA:s största konspirationsteoretiker påstod först att masskjutningen var en bluff.

Han hävdade att inga barn fanns på skolan och att föräldrarna var ”krisskådespelare”, uppger Neewsweek. Konspirationsteoretikern har stämts för ärekränkning efter sitt påstående.

Jones upprepade också den felaktiga informationen om att en transperson låg bakom dådet, uppger NBC News. 

Fick lägga upp bild

För att avfärda ryktena publicerade Sam en bild på sig själv där hon står framför en pride-flagga på tisdagskvällen.

– Det är inte jag. Jag bor inte ens i Texas, skrev hon i bildtexten.

Hon publicerade även en bild på sig själv där hon höll i ett papper som visade tisdagens datum och det dåvarande klockslaget. 

– Transfober finns och människor är snabba på att hitta någon att skylla på när något hemskt har inträffat. Istället för att faktiskt ta reda på vad som har hänt, säger Sam till NBC News.

Foto: A.Burden resp Privat

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen