USA: Oroväckande nyheter för Joe Biden

2022 11 09

Resultaten från mellanårsvalet i USA fortsätter att trilla in. Republikanerna ser ut att få en klar majoritet i representanthuset.

Det är dåliga nyheter för president Joe Biden. Han riskerar att ställas inför riksrätt.

Det säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, i en intervju med SR Ekot.

Professorn tror att en republikansk majoritet i representanthuset kommer att inleda en rad processer och utredningar som bland annat kommer att riktas direkt mot den sittande presidenten.

Mycket står på spel.

– De kommer att inleda en rad undersökningar mot den sittande administrationen som syftar att utreda påstådda problem. Det är inte osannolikt att det kommer leda till en riksrättsprocess mot president Biden, säger Dag Blanck till SR

Han tillägger att  6 januarikommittén som utreder stormningen av Kapitolium sannolikt kommer att läggas ner om republikanerna tar makten i representanthuset. 

– Andra kommittéer av samma art, men med andra ämnen kommer att inrättas, säger Dag Blanck till SR.

Går mot seger

Republikanerna har just nu ett tydligt grepp om representanthuset.

I skrivande stund har republikanerna 199 mandat mot demokraternas 172, uppger nyhetsbyrån AP.  218 mandat krävs för att nå majoritet. 

Demokraterna ser dock ut att ha en liten fördel i senatvalet.

Enligt New York Times senaste prognos har Demokraterna samlat 48 mandat mot motståndarsidans 47. Det krävs 51 mandat för att uppnå majoritet.

Om det slutar oavgjort, 50-50, blir den demokratiska vicepresidenten Kamala Harris röst utslagsgivande.

Röster räknas fortfarande i fem delstater – Alaska, Arizona, Georgia, Nevada och Wisconsin. Republikanerna går mot seger i Alaska och Wisconsin, men utgången i de tre andra delstaterna är mycket oviss, rapporterar New York Times.

Arizona, Georgia och Nevada blir därmed helt avgörande för utgången i valet till senaten.

”Divided government”

Just nu tyder prognosen på att Republikanerna vinner representanthuset och att Demokraterna behåller makten i senaten.

Om prognosen stämmer uppstår så kallat ”divided government” i USA. Det innebär att ett parti kontrollerar Vita huset medan ett annat parti kontrollerar en eller båda kamrarna i USA:s lagstiftande gren, kongressen.

– Det kommer att göra det betydligt svårare att få igenom reformer för president Joe Biden, men med tanke på hans dåliga opinionssiffror blev det ingen ”våg” som fullständigt sköljde över partiet i valet, säger Dag Blanck till SvD.

Foto: Joe Biden

Text: Redaktionen