USA: Mycket glatt besked för Joe Biden

2022 01 08

USA:s arbetslöshet minskar kraftigt och är nu nere på en av de lägsta nivåerna sedan 1954.

Landets arbetsmarknadsdepartement har nu levererat sina siffror för senaste månaden vilket ledde till stort jubel i Vita Huset.

Kraftig minskning i december

Arbetslösheten i USA registreras för december månad till 3,9 procent vilket är nära den lägsta nivån sedan 1954 då republikanske presidenten Dwight D. Eisenhower styrde landet.

14,7 procent är värsta nivån

– Det är den största årliga minskningen av arbetslöshet i USA:s historia, säger president Joe Biden.

Den högsta arbetslösheten inträffade under president Donald Trump då USA drabbades av en arbetslöshet på 14,7 procent.

Presidenterna Johnson och Nixon

Sedan 1954 har USA:s arbetslöshet aldrig varit lägre än 3,4 procent vilket skedde vid årsskiftet 1968 och 1969 när president Lyndon B Johnson, Demokraterna, lämnade över Vita Huset till Richard Nixon, Republikanerna.

Joe Bidens räddningspaket

Vita Huset hoppas nu att de glada siffrorna ska lyfta president Bidens opinionssiffror och betonade att hans gigantiska jobbpaket ligger bakom lyftet.

– Enligt prognoserna skulle vi inte nå den här låga nivån förrän 2026. Och sen sjösatte vi the American Rescue Plan, säger Joe Biden.

Slår prognoserna med råge

Beskedet innebär att 6,4 miljoner jobb har skapats det senaste året vilket är den största ökningen sedan 1939, understryker Vita Huset.

– USA:s ekonomi har återskapat 84 procent av alla jobb som förlorades i pandemin, säger Joe Biden.

Det gigantiska lyftet följer efter ett år med ett gigantiskt tapp men styrkan i återhämtningen slår ändå de tidigare prognoserna med råge.

Fruktar pågående omikronvågen

Arbetslösheten har fallit med 0,3 procentenheter från november då 4,2 procent var arbetslösa enligt den säsongsrensade statistiken uppger USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Experter varnar för att arbetslösheten kan öka igen med anledning av den pågående omikronvågen som får en del att stanna hemma från jobbet.

Räntan kan stiga

Inflationen är på uppgång och lönerna i USA har i december ökat med 4,7 procent på årsbasis vilket indikerar att företagen slåss om de jobbsökande. Låg arbetslöshet och stigande löner kan driva upp inflationen ytterligare. Räntan väntas därmed stiga.

Krisen 1975 – President Ford

Arbetslöshetens toppnoteringar skedde i samband med fyra stora kriser:

◾1975 då USA:s arbetslöshet nådde 9,0 procent. Tillväxtboomen efter andra världskriget var slut och man drabbades av djup lågkonjunktur, höga oljepriser och stigande inflation under president Gerald Ford, Republikanerna.

Krisen 1982 – President Reagan

◾1982 då USA:s arbetslöshet nådde 10,8 procent. Världen drabbades av vad som betecknades som den värsta ekonomiska nedgången sedan andra världskrigets slut. Den globala energikrisen ledde till svåra ekonomiska problem för USA och den nyvalda presidenten Ronald Reagan.

Krisen 2009 – President Obama

◾2009 då USA:s arbetslöshet nådde 10,0 procent. Finanskrisen som var kopplad till problem med USA:s bolånemarknad och skapade enorma globala ekonomiska problem under den demokratiske presidenten Barack Obamas första år vid makten.

Krisen 2020 – President Trump

◾2020 då USA:s arbetslöshet nådde 14,7 procent. Den värsta arbetslöshetskrisen i USA:s uppmätta historia inträffade när coronapandemin slog till mot USA och Europa i början av 2020. Viruset som startades i Kina drev upp arbetslösheten till katastrofala nivåer under president Donald Trumps sista tid vid makten.

Foto: Vita Huset


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen