USA: ”Kommer med stort tillkännagivande”

2022 11 08

I dag avgörs det amerikanska mellanårsvalet. Parallellt med kampanjandet inför det gör expresident Donald Trump utspel kring om han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024.

Parallellt som republikanernas Donald Trump, före detta president i USA, drar sitt strå till sitt parti inför det amerikanska mellanårsvalet i dag så gäckar han landet kring huruvida han ska ställa upp i det ordinarie presidentvalet om två år.

– Jag kommer att göra ett mycket stort tillkännagivande den 15 november på Mar-a-Lago, framhöll hand vid måndagens kampanjtal, enligt flera amerikanska medier, bland andra nyhetssajten The Hill.

Om en vecka

”Det stora tillkännagivandet” ska han alltså göra från sitt så omtalade residens Mar-a-Lago i delstaten Florida, precis en vecka efter tisdagens mellanårsval.

Det framhöll han under det sista kampanjmötet i Dayton, Ohio, där han uttalade sitt stöd för de republikanska representanterna.

Han tillade:

– Vi vill att inget ska distrahera morgondagens (läs dagens) betydelsefulla val.

Å andra sidan hade spekulationer tidigare under måndagen gjort gällande att han skulle tillkännage sin kandidatur under nämnda kampanjmöte, men som det sig bör när den republikanske före detta presidenten gör utspel kringgärdas de av rykten om än det ena, än det andra.

Trump har sina uppenbara sympatisörer, men han har också sina republikanska kolleger som är aningen nervösa inför hans eventuell kandidatur och när den i så fall ska tillkännages.

Låt amerikanerna vila

Däribland guvernören i New Hampshire, Chris Sununu. Han är måttligt imponerad över tiden för Trumps besked, oavsett om det hade kommit före mellanårsvalet eller kort efter det samma.

– Att mellan mellanårsvalet och julen presentera att han ställer upp i presidentvalet skulle vara en fruktansvärt dålig idé, underströk han skrattande i NBC:s program Meet the Press, enligt The Hill.

Guvernören menade att amerikanska väljare behöver en stund för återhämtning innan man börjar fundera på och ta ställning till valet 2024.

Till saken hör att guvernören själv förväntas kandidera till kommande presidentval.

Två avgörande stater

Men innan fler kommentarer kring det kommer ska USA rösta i mellanårsvalet. Det är framför allt två delstater som kommer att få en avgörande betydelse för utgången, vad det verkar. Det är Pennsylvania och Georgia.

Åtskilliga kampanjdollar har satsats från både demokrater och republikaner, allt för att behålla den så åtråvärda majoriteten i senaten.

Foto: S. Weeks

Text: Redaktionen