USA: ”Kommer med stort tillkännagivande”

2022 11 08

I dag avgörs det amerikanska mellanårsvalet. Parallellt med kampanjandet inför det gör expresident Donald Trump utspel kring om han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024.

Parallellt som republikanernas Donald Trump, före detta president i USA, drar sitt strå till sitt parti inför det amerikanska mellanårsvalet i dag så gäckar han landet kring huruvida han ska ställa upp i det ordinarie presidentvalet om två år.

– Jag kommer att göra ett mycket stort tillkännagivande den 15 november på Mar-a-Lago, framhöll hand vid måndagens kampanjtal, enligt flera amerikanska medier, bland andra nyhetssajten The Hill.

Om en vecka

”Det stora tillkännagivandet” ska han alltså göra från sitt så omtalade residens Mar-a-Lago i delstaten Florida, precis en vecka efter tisdagens mellanårsval.

Det framhöll han under det sista kampanjmötet i Dayton, Ohio, där han uttalade sitt stöd för de republikanska representanterna.

Han tillade:

– Vi vill att inget ska distrahera morgondagens (läs dagens) betydelsefulla val.

Å andra sidan hade spekulationer tidigare under måndagen gjort gällande att han skulle tillkännage sin kandidatur under nämnda kampanjmöte, men som det sig bör när den republikanske före detta presidenten gör utspel kringgärdas de av rykten om än det ena, än det andra.

Trump har sina uppenbara sympatisörer, men han har också sina republikanska kolleger som är aningen nervösa inför hans eventuell kandidatur och när den i så fall ska tillkännages.

Låt amerikanerna vila

Däribland guvernören i New Hampshire, Chris Sununu. Han är måttligt imponerad över tiden för Trumps besked, oavsett om det hade kommit före mellanårsvalet eller kort efter det samma.

– Att mellan mellanårsvalet och julen presentera att han ställer upp i presidentvalet skulle vara en fruktansvärt dålig idé, underströk han skrattande i NBC:s program Meet the Press, enligt The Hill.

Guvernören menade att amerikanska väljare behöver en stund för återhämtning innan man börjar fundera på och ta ställning till valet 2024.

Till saken hör att guvernören själv förväntas kandidera till kommande presidentval.

Två avgörande stater

Men innan fler kommentarer kring det kommer ska USA rösta i mellanårsvalet. Det är framför allt två delstater som kommer att få en avgörande betydelse för utgången, vad det verkar. Det är Pennsylvania och Georgia.

Åtskilliga kampanjdollar har satsats från både demokrater och republikaner, allt för att behålla den så åtråvärda majoriteten i senaten.

Foto: S. Weeks

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen