USA: ”Kommer med stort tillkännagivande”

2022 11 08

I dag avgörs det amerikanska mellanårsvalet. Parallellt med kampanjandet inför det gör expresident Donald Trump utspel kring om han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024.

Parallellt som republikanernas Donald Trump, före detta president i USA, drar sitt strå till sitt parti inför det amerikanska mellanårsvalet i dag så gäckar han landet kring huruvida han ska ställa upp i det ordinarie presidentvalet om två år.

– Jag kommer att göra ett mycket stort tillkännagivande den 15 november på Mar-a-Lago, framhöll hand vid måndagens kampanjtal, enligt flera amerikanska medier, bland andra nyhetssajten The Hill.

Om en vecka

”Det stora tillkännagivandet” ska han alltså göra från sitt så omtalade residens Mar-a-Lago i delstaten Florida, precis en vecka efter tisdagens mellanårsval.

Det framhöll han under det sista kampanjmötet i Dayton, Ohio, där han uttalade sitt stöd för de republikanska representanterna.

Han tillade:

– Vi vill att inget ska distrahera morgondagens (läs dagens) betydelsefulla val.

Å andra sidan hade spekulationer tidigare under måndagen gjort gällande att han skulle tillkännage sin kandidatur under nämnda kampanjmöte, men som det sig bör när den republikanske före detta presidenten gör utspel kringgärdas de av rykten om än det ena, än det andra.

Trump har sina uppenbara sympatisörer, men han har också sina republikanska kolleger som är aningen nervösa inför hans eventuell kandidatur och när den i så fall ska tillkännages.

Låt amerikanerna vila

Däribland guvernören i New Hampshire, Chris Sununu. Han är måttligt imponerad över tiden för Trumps besked, oavsett om det hade kommit före mellanårsvalet eller kort efter det samma.

– Att mellan mellanårsvalet och julen presentera att han ställer upp i presidentvalet skulle vara en fruktansvärt dålig idé, underströk han skrattande i NBC:s program Meet the Press, enligt The Hill.

Guvernören menade att amerikanska väljare behöver en stund för återhämtning innan man börjar fundera på och ta ställning till valet 2024.

Till saken hör att guvernören själv förväntas kandidera till kommande presidentval.

Två avgörande stater

Men innan fler kommentarer kring det kommer ska USA rösta i mellanårsvalet. Det är framför allt två delstater som kommer att få en avgörande betydelse för utgången, vad det verkar. Det är Pennsylvania och Georgia.

Åtskilliga kampanjdollar har satsats från både demokrater och republikaner, allt för att behålla den så åtråvärda majoriteten i senaten.

Foto: S. Weeks

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen