USA: Joe Biden drabbad av fem symtom – Men känner sig nu piggare

2022 07 24

President Joe Biden som nyligen smittades av corona har känt av virussmittan mer än Vita Husets läkare delgav omvärlden.

Nu kommer allt mer om hälsotillståndet för USA:s president fram.

Fler symtom än tidigare känt

I torsdags morse släppte Vita Huset ett pressmeddelande där man berättade att 79-åriga Joe Biden testat positivt för covid-19. Hans läkare gick efter hand ut med information om hur presidenten mådde men nu står det klart att Joe Biden ådragit sig fler symtom än vad doktor Kevin O’Connor först ville delge. 

AP konstaterar att Joe Biden sannolikt smittats med den mycket smittsamma coronavariant BA.5 som nu sprids snabbt över USA.

Fem symtom totalt

Presidenten har haft följande symtom enligt nya uppgifter från hans läkare:

- Värkande kropp

- Ont i halsen

- Rinnande näsa

- Hosta

- Feber

Nya uppgifter

I den senaste hälsorapporten framgår emellertid nya uppgifter som får uppmärksamhet.

– Bidens tidigare symtom, inklusive en rinnande nästa och hosta, har blivit mindre besvärande, uppger hans läkare O’Connor enligt nyhetsbyrån AP.

Men samma läkare, som är presidentens personliga doktor, nämnde ingenting om att Joe Biden hade vare sig rinnande näsa eller hosta vid tidigare pressmeddelanden om Joe Bidens hälsotillstånd till följd av coronasmittan.

Fyra doser

Att regeringschefers och statschefers läkarteam avstår från att delge omvärlden hela bilden kring en toppolitikers hälsostatus vid sjukdomsfall är inte ovanligt.

Joe Biden har förhöjda utsikter att kunna hantera smittan väl då han är fullt vaccinerad med både dos 1 och dos 2 och dessutom har han erhållit även de så kallad boost-doserna i form av dos 3 och dos 4, understryker Vita Huset.

Fyller 80 år

– Bidens vitala värden, så som blodtrycket och andningen i form av antal andetag per minut är bibehållet fullt normal, rapporterar AP.

Presidentens syremättnad; andelens syremättat hemoglobin i förhållande till totala mängden hemoglobin i blodet, beskrivs som excellent.

Presidenten som fyller 80 år i november har inlett behandling med medicinen Paxlovid.

Det är ett antiviralt medel som har potential att bromsa eller hejda virusinfektionen.

Han har även tagit det febernedsättande läkemedlet Tylenol.

Jobbar som vanligt

Vid ett digitalt möte på fredagen uttalade sig Joe Biden om sin smitta.

– Jag känner mig mycket bättre än jag låter, sa den hesa USA-presidenten.

Vita Huset framhåller att Joe Biden håller sig isolerad i Vita Huset och fortsätter att utföra alla sina arbetsuppgifter. Planerade möten kommer att genomföras.

Känner sig nu piggare

Vita Huset har även genomfört smittspårning och kontaktat samtliga personer som Joe Biden träffade mellan den tidsperiod han senast testade negativt fram till då han testade positivt, det vill säga från tisdagen till torsdagen denna vecka.

Senare på lördagen kom ett positivt besked från Vita Huset om att Biden känner sig betydligt piggare.

– Sedan i går kväll känner han sig mycket, mycket bättre, säger Vita Husets corona-koordinator.

Arkivfoto: White House

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen