Så gör USA med sina styrkor i Europa kopplat till Ukraina

2022 03 08

USA:s president gick till hårt angrepp mot Rysslands diktator och Putinregimens grymma krig i Ukraina i natt.

Joe Biden höll sitt första State of The Union-TV-tal till nationen tidigt i morse  svensk tid.

Misstog sig grovt

– För sex dagar sedan försökte Rysslands Vladimir Putin skaka grundvalarna av den fria världen. Han trodde att han kunde få den att böja sig enligt hans ondskefulla vägval. Men han misstog sig grovt, sa Joe Biden framför en jublande USA-kongress.

Mötte en mur av motstånd

USA:s president hyllade Ukrainas starka motstånd mot den ryska tyrannen.

– Han trodde att han kunde rulla in i Ukraina och att världen skulle rulla sig på rygg. I stället mötte han en mur av motstånd som han aldrig hade kunnat föreställa sig.

– Han mötte det ukrainska folket, sa Joe Biden.

Besked om USA:s styrkor

President Biden gav också ett tydligt och upprepat besked om vad som gäller för USA styrkor i Europa framöver kopplat till Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina.

Estland, Lettland och Litauen

Han utlovade totalt och fullständigt stöd till alla NATO-länder i Europa och räknade bland annat upp Estland, Lettland, Litauen och Polen.

– Varje centimeter ska försvaras, lovade Joe Biden.

Inte Ukraina

Han var dock tydligt med att USA kommer inte att sända sina styrkor och soldater in i Ukraina.

NATO med USA och Storbritannien i spetsen kommer inte att sända sina soldater att slåss på Ukrainas mark.

Endast NATO-länder

Det är endast NATO-länder som kan räkna med amerikanskt militärt stöd om de attackeras av den ryska diktaturens militärmakt.

Däremot utlovade Biden stort stöd i andra former till Ukraina vilket omvärlden redan levererat och levererar pågående till landet.

Stoppar ryska flyg

Joe Biden meddelade även att USA förbjuder allt ryskt flyg i amerikanskt luftrum och därmed följer efter Sverige och EU.

Angripa oligarkerna

Han poängterade även att USA nu ska ge sig efter de rika oligarkernas lyxbåtar och andra kapitalvaror som de på ondskefullt sätt tillskansat sig.

Joe Biden ägnade en stor del av talet till USA:s ekonomi och pandemin. Han framhöll att pandemin försvagas allt mer och att restriktionerna är på väg bort.

Hjälpa diabetessjuka

Han lyfte även fram att storföretagen ska betala sin del av skatterna och att USA ska investera i barnomsorg, billigare mediciner och hjälpa de som drabbats av diabetes.

Foto: Vita Huset

Text: Redaktionen