USA i militärövning bara 10 mil från Kinas gräns

2022 08 06

USA ska delta i en gemensam militärövning med Indien mindre än 10 mil från kinesiska gränsen.

Det aktuella gränsavsnittet mellan Indien och Kina är dessutom omtvistat mellan de båda länderna vars relation är frostig.

Nära Nepal

Militärövningarna ska hållas om två månader och ses som en viktig del i samarbetet mellan USA och Indien, som väntas passera Kina befolkningsmässigt och bli världens folkrikaste land år 2023.

Platsen där amerikansk och indisk militär ska öva tillsammans ligger på drygt 3 000 meters höjd över havet i indiska delstaten Uttarakhand som gränsar till Nepal och Kina.

Blodig gränsstrid

– Militärövningen ska fokusera på krigsföring på hög höjd, uppger Indiens militärledning till CNN.

Drygt 9 mil från övningsplatsen ligger den besvärliga terrängen kring den känsliga så kallade Line of Actual Control-gränsen mellan Indien och Kina.

– Relationen mellan Indien och Kina har varit ansträngd sedan en blodig gränsstrid mellan de båda jätteländerna resulterade i 20 döda indiska soldater och 4 döda kinesiska soldater i juni 2020, rapporterar CNN.

Viktig partner

Indien har inte givit det stöd till Ukraina som USA hade hoppats på under kriget mot Ryssland men Indien står ändå betydligt närmare USA än Kina gör och USA har under många år försökt skapa varmare relationer mellan länderna med viss framgång.

USA har tagit Indiens parti i kampen mot Kina och vid ett besök tidigare i år uttryckte USA:s Stilla Havsgeneral Charles Flynn sitt stöd och beskrev Kinas upprustning nära den indiska gränsen som alarmerande.

Kärnvapen

– [Partnerskapet med Indien är] ett av de allra viktigaste elementen för vår gemensamma vision för en fri och öppen indisk-Stilla Havs-region, uppger en talesperson för USA:s försvarsdepartement till CNN.

Både Indien och Kina är kärnvapennationer och en konflikt mellan de båda länderna kan få mycket allvarliga konsekvenser, konstaterar TV-kanalen.

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen