USA i militärövning bara 10 mil från Kinas gräns

2022 08 06

USA ska delta i en gemensam militärövning med Indien mindre än 10 mil från kinesiska gränsen.

Det aktuella gränsavsnittet mellan Indien och Kina är dessutom omtvistat mellan de båda länderna vars relation är frostig.

Nära Nepal

Militärövningarna ska hållas om två månader och ses som en viktig del i samarbetet mellan USA och Indien, som väntas passera Kina befolkningsmässigt och bli världens folkrikaste land år 2023.

Platsen där amerikansk och indisk militär ska öva tillsammans ligger på drygt 3 000 meters höjd över havet i indiska delstaten Uttarakhand som gränsar till Nepal och Kina.

Blodig gränsstrid

– Militärövningen ska fokusera på krigsföring på hög höjd, uppger Indiens militärledning till CNN.

Drygt 9 mil från övningsplatsen ligger den besvärliga terrängen kring den känsliga så kallade Line of Actual Control-gränsen mellan Indien och Kina.

– Relationen mellan Indien och Kina har varit ansträngd sedan en blodig gränsstrid mellan de båda jätteländerna resulterade i 20 döda indiska soldater och 4 döda kinesiska soldater i juni 2020, rapporterar CNN.

Viktig partner

Indien har inte givit det stöd till Ukraina som USA hade hoppats på under kriget mot Ryssland men Indien står ändå betydligt närmare USA än Kina gör och USA har under många år försökt skapa varmare relationer mellan länderna med viss framgång.

USA har tagit Indiens parti i kampen mot Kina och vid ett besök tidigare i år uttryckte USA:s Stilla Havsgeneral Charles Flynn sitt stöd och beskrev Kinas upprustning nära den indiska gränsen som alarmerande.

Kärnvapen

– [Partnerskapet med Indien är] ett av de allra viktigaste elementen för vår gemensamma vision för en fri och öppen indisk-Stilla Havs-region, uppger en talesperson för USA:s försvarsdepartement till CNN.

Både Indien och Kina är kärnvapennationer och en konflikt mellan de båda länderna kan få mycket allvarliga konsekvenser, konstaterar TV-kanalen.

Text: Redaktionen