USA gör allt för att stoppa välbesökt turistmål

2024 05 03

Ett olagligt men mycket populärt turistmål på Hawaii fortsätter att locka besökare.

Detta trots att myndigheterna gör nästan allt i sin makt för att stoppa folkströmmen.

Böter på 10 000 kronor

Det officiella namnet är Haiku Stairs.

I folkmun är den dock mest känd som “Stairway to Heaven” och består av nästan 4 000 trappsteg som leder till en sagolik utsikt 600 meter över havet med slående vyer över Kaneohe och Kaneohe Bay på ön Oahu.

Trappan byggdes under världskriget och stängdes egentligen för besökare redan 1987, men om nätterna fortsätter nyfikna turister att ta sig över stängslet och upp för trapporna för att se soluppgången från berget.

När de kommer ned igen står polisen ofta redo att bötfälla dem, inte sällan med belopp på över 10 000 svenska kronor.

– Polisen säger att de varnade 60 vandrare och anmälde åtta personer för olaga intrång under helgen 20 och 21 april, uppger CNN.

Två dagar efter greps fem personer, även det för olaga intrång, enligt Hawaii News Now.

Ska tas bort

I augusti 2012 dog sångaren och komikern Fritz Hasenpusch av en hjärtattack uppe på Haiku-trappan. I övrigt har den olagliga leden har varit relativt förskonad från olyckor genom åren, men i september förra året fick en helikopter rycka ut och rädda en vandrare och hennes hund. Hunden hade då fallit 15 meter.

En ökad turism – och allmänt dåligt omdöme bland turisterna – var huvudskäl till att Honolulus kommunfullmäktige i april 2021 fattade beslut om att ta bort trappan helt och hållet.

Förra månaden meddelade lokala myndigheter att rivningen skulle börja den 22 april, vilket skulle ge vandrare en “sista chans” att ta sig upp på berget.

– Utöver att det är olagligt så är det en aktiv arbetsplats, säger Randall Platt från Honolulus polisdistrikt till Hawaii News Now.

– Det finns tunga maskiner. Helikoptern jobbar fram och tillbaka så det är farligt för folk att vara där uppe. Det är stängt. Det är en arbetsplats.

"Besviken och bestört"

Att folk har ignorerat polisens varningar har fått Honolulus makthavare att se rött.

– Staden blev besviken och bestört över att höra att så många individer tycks ha hänsynslöst ignorerat tydliga varningar om att projektet för att demontera Haiku-trappan har påbörjats, vilket försätter dem själva – och potentiellt räddningstjänsten – i fara, säger en talesperson från kommunstyrelsen i Honolulu i ett uttalande.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ny skatt för alla i Sverige

2025 05 22

Regeringens föreslagna finansieringsmodell för ny kärnkraft i Sverige får grönt ljus.

Det står klart efter onsdagens omröstning i riksdagen.

Riksdagen röstade i enlighet med regeringens lagförslag. Resultatet blev 154 ja mot 151 nej.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) välkomnar vad han kallar för ett ”historiskt besked”.

– En utbyggnad av kärnkraften bedöms leda till stabilare priser och lägre systemkostnader, vilket gynnar såväl hushåll som företag. Med nya kärnkraftsreaktorer banar vi väg för högre tillväxt, fler jobb och bättre förutsättningar för att klara klimatomställningen, säger han.

Ny skatt

Regeringens och SD:s målsättning är att bygga minst två storskaliga reaktorer senast 2035. Det är oklart hur mycket projektet kommer kosta. Den statliga utredning som utgör grunden för regeringens finansieringsmodell har antytt att kostnaden för fyra reaktorer kan landa på omkring 400 miljarder kronor.

Enligt den föreslagna finansieringsmodellen skulle staten täcka 300 miljarder kronor av kostnaden genom ett statligt lån som ska betalas tillbaka successivt till staten efter att kärnkraftsreaktorn har tagits i drift.

Kraftbolag som investerar i kärnkraft kommer ska också erjbudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan den nya skatten innebära en ökad kostnad på 2 160 kronor om året för villaägare.

Läs mer här: Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

Uppmanar: Lämna ansökan

Den nya lagen om statligt stöd för investering i ny kärnkraft träder i kraft den 1 augusti 2025. Företag som är intresserade av att få statligt stöd för investeringar i ny kärnkraft kan lämna in en ansökan till regeringen.

Regeringen: Två steg för finansieringen

På sin hemsida beskriver regeringen finansieringsmodellen i två steg:

- Statliga lån ges för uppförande och provdrift av nya kärnkraftsreaktorer, och för projektering och andra förberedande åtgärder. Det går inte att låna till hela investeringskostnaden, utan det krävs också tillskott av eget kapital. De statliga lånen ska betalas tillbaka successivt till staten efter det att kärnkraftsreaktorn har tagits i drift.

- Dubbelriktade differenskontrakt är en form av prissäkringsavtal och gäller när den nya reaktorn har tagits i drift och har tillstånd att producera el på full effekt. Prissäkringsavtalet kan innebära en kostnad eller en intäkt för staten beroende på elpriset. Om genomsnittspriset på el, i det elområde där den nya reaktorn producerar, på årsbasis understiger det fastställda lösenpriset får företaget ersättning för mellanskillnaden från staten. Vid det omvända förhållandet, när genomsnittligt elpris överstiger lösenpriset, ska företaget betala mellanskillnaden till staten.

Foto: T. Williams

Text: Redaktionen


Föremål ska hämtas från allas bostäder – ny lag i Sverige

2025 05 22

Systemet för insamling av vissa avfall håller just nu på att läggas om.

Senast år 2027 ska en ny lag praktiseras fullt ut.

Det innebär att alla kommuner i Sverige ska hämta källsorterade förpackningar, till exempel av plast eller metall, från folks bostäder.

Syftet är att öka återvinningen och notan för insamlingen läggs på producenterna som fört ut produkterna på marknaden.

– Insamlingen ska vara gratis för hushållen. Kommunerna ska ersättas för sina kostnader av producenterna, framhöll den tidigare S-regeringen som gick fram med lagen redan 2022.

Kan bli bakslag för hushållen

Men även om förändringen ska vara gratis för hushållen riskerar den nya soporteringslagen att slå tillbaka.

Detta eftersom priset istället kan öka i matbutikerna till följd av ökade kostnader hos producenterna, rapporterar SR.

– Det är mycket dyrare att åka och hämta det här materialet hemma hos människor i Sverige jämfört med när vi alla gick till återvinningsstationen med vårt förpackningsmaterial, säger Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar, till radion.

Kritiken: får inte plats

I höstas hade 75 kommuner infört förändringen, enligt TV4. Omkring 200 återstod då att hitta en lösning för att möjliggöra insamlingen innan 2027.

Kritik mot den nya lagen har dock vädrats, både från villaägare och kommuner, främst med anledning av att det blir svårt att hitta fysiskt utrymme för att hantera föremålen.

Vi har ju ställen idag där man inte kan hämta mat- och restavfall, till exempel. För att det är för trångt att komma dit med sopbil, det saknas vändplats och sådär, sade Frida Gustafsson, projektledare på Göteborgs stad, till kanalen i höstas.

LÄS MER: Flera kommuner går ut med samma varning

"Konsumenterna får betala"

Hämtningen av föremålen väntas innebära kostnadsökningar på flera miljarder. Innan reformen drevs igenom låg kostnaden på 15 öre per mjölkpaket. Idag har den stigit till 30 öre per paket och när systemet är fullt i bruk bedöms notan landa på 50-60 öre per paket, enligt SR.

Räkningen för detta betalar producenterna, men i andra hand får konsumenterna betala genom ett ökat pris i butikerna, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på livsmedelsföretagen, till radion.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen