USA: Desperat Putin överväger hemska alternativ

2022 03 22

Vladimir Putin ställs mot väggen i Ukraina och hans lands anfallskrig har inte utvecklats på ett önskvärt sätt.  

Därför befarar USA:s president Joe Biden att den pressade diktatorn kan ta till avskyvärda medel. Biden varnar för att Putin planerar att använda kemiska eller biologiska vapen i Ukraina.  

Under ett rundabordssamtal i Vita Huset på måndagen berättade presidenten om sina farhågor.

Tydligt tecken

– Han talar om att USA har biologiska och kemiska vapen i Europa och det är inte alls sant. Att de [Ryssland] antyder att det skulle finnas biologiska och kemiska vapen i Ukraina är ett tydligt tecken på att han överväger att använda båda dessa sorters vapen, sade Joe Biden enligt The Guardian.

Falska påståenden

Biden-administrationen och allierade tjänstemän har upprepade gånger hävdat att Rysslands kan använda falska påståenden för att legitimera en egen användning av kemiska vapen.

Tidigare i mars varnade USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan Moskva för att användning av kemiska eller biologiska vapen kommer att få konsekvenser.

Stöder Syriens krigsföring

Moskva stöder även Syriens grymma diktator Bashar al-Assads regim i Syrien. Assads regim  har använt sig av kemiska vapen mot sitt eget folk under det decennielånga inbördeskriget i landet.

Varnar för cyberhot

President Biden utfärdar även en varning till amerikanska företag. Men då handlar det inte om kemisk krigsföring utan om cyberhot från Ryssland. Enligt presidenten kan Ryssland svara med cyberattacker efter hårda sanktioner från USA och Europa.

Tydliga bevis

Biden framhäver att USA har identifierat tydliga bevis som pekar på att Ryssland planerar cyberattacker.

– Om man inte redan gjort det, så uppmanar jag den privata sektorn att stärka sitt cyberförsvar omedelbart, säger presidenten i ett uttalande.

Foto: The White House resp President of Russia 

Text: Redaktionen