USA: Då kan Putin använda kärnvapen

2022 05 11

Vladimir Putin skulle kunna se ett nederlag i Ukraina som ett potentiellt existentiellt hot mot Ryssland och hans regim, vilket skulle kunna få honom att använda kärnvapen.

Det varnar den amerikanska underrättelsetjänsten för, rapporterar The Guardian.

Nationella underrättelsechefen Avril Haines utfärdade varningen under tisdagen i samband med att hon informerade senaten om hot i omvärlden.

Haines konstaterade att Ukraina måste förbereda sig på ett långt utdraget krig som kommer innehålla allt mer eskalerande krigshandlingar från en pressad Putin. Hon betonade att det kan handla om full mobilisering, införande av krigslagar och om diktatorn känner att kriget äventyrar han position – användning av kärnvapen. 

Kommer fortsätta att hota

Inför senatens medlemmar konstaterade Haines att Rysslands diktator kommer att fortsätta att ”vifta” med Rysslands kärnvapenarsenal i ett försök att skrämma USA och dess allierade från att ge ytterligare stöd till Ukraina.

Den ryske ledaren kommer inte använda kärnvapen förrän han ser ett existentiellt hot mot Ryssland eller hans regim, betonade Haines.

Men hon tillade att utsikten för ett potentiellt nederlag i Ukraina kan betraktas som ett sådant hot.

Målar upp ett scenario

– Vi tror att [Putins uppfattning om ett existentiellt hot] kan vara ett scenario där han uppfattar att han håller på att förlora kriget i Ukraina och att Nato  är på väg att ingripa, sa Avril Haines enligt The Guardian.

Underrättelsechefen tillade att världen förmodligen skulle få kraftiga förvarningar innan en potentiell rysk kärnvapenattack.

En rad saker

–  Det finns en rad saker som han skulle kunna göra inom ramen för en eskalering innan han tar till kärnvapen, framhävde hon.

Enligt Haines skulle det till exempel kunna handla om storskaliga militärövningar där kärnvapen ingår, rapporterar The Guardian.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen