USA: Bidens administration hyllar Sverige

2023 01 20

Ukraina hade hoppats på besked om leverans av de tysktillverkade stridsvagnarna Leopard 2 idag.

Något sådant blev det dock inte då västaktörerna inte kom överens på det möte som organiserats på flygbasen Ramstein i Tyskland, rapporterar The Guardian.

– Jag har inga tillkännagivanden att göra, och du hörde den tyske försvarsministern säga att de inte har fattat ett beslut om Leopard-stridsvagnar, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin, som var värd för hela mötet, när han mötte pressen.

Hyllade Sverige

Austin tillade:

– Det vi verkligen fokuserar på är att se till att Ukraina har den kapacitet som de behöver för att bli framgångsrika just nu. Så vi har stora möjligheter mellan nu och våren när de påbörjar sin motoffensiv. 

Den amerikanska försvarsministern lyfte upp flera europeiska länder och hyllade deras agerande för att hjälpa Ukraina.

Bland annat Sverige, vilket snappats upp av Svenska Dagbladet.

Detta i samband med en fråga om han ansåg att Tyskland “gör tillräckligt för att visa på riktigt ledarskap i Europa".

– Ja, men vi kan alla göra mer, svarade Austin och exemplifierade då med Sveriges bidrag som han kallade “ett väldigt kapabelt paket”.

Sverige kan skicka stridsvagnar

Paketet som USA:s försvarsminister syftade på är det som innehåller artillerisystemet Archer samt avancerade stridsfordon, som regeringen igår meddelade att man ska skicka till Ukraina.

Ikväll har även den svenska försvarsministern Pål Jonsson (M) uttalat sig om att det bara är en tidsfråga innan de tysktillverkade stridsvagnarna också skickas.

Han utesluter inte heller att även Sverige kan skicka stridsvagnar för att hjälpa Ukraina i kriget.

– Vi har inga invändningar mot att skicka stridsvagnar till Ukraina, säger han till Sveriges Radio.

"Finns inga alternativ"

Efter att mötet i Ramstein misslyckades med att komma överens om leverans av stridsvagnarna idag kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky att det "inte finns något annat alternativ" än att se till att skicka dem.

– Vi förväntar oss starka beslut, sade den ukrainska ledaren enligt The Guardian inför det att toppmötet skulle äga rum.

Varnade för tredje världskrig

Tidigare i veckan pekade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ut Tyskland och uppmanade indirekt landets förbundskansler att ta itu med den känsliga frågan om tyska stridsvagnar i östra Europa.

– Ett nederlag för Ukraina kan bli ett förspel till tredje världskriget, uttryckte Moraeicki på Twitter under ett besök i Berlin.

Foto: The White House

Text: Redaktionen