USA: Bidens administration hyllar Sverige

2023 01 20

Ukraina hade hoppats på besked om leverans av de tysktillverkade stridsvagnarna Leopard 2 idag.

Något sådant blev det dock inte då västaktörerna inte kom överens på det möte som organiserats på flygbasen Ramstein i Tyskland, rapporterar The Guardian.

– Jag har inga tillkännagivanden att göra, och du hörde den tyske försvarsministern säga att de inte har fattat ett beslut om Leopard-stridsvagnar, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin, som var värd för hela mötet, när han mötte pressen.

Hyllade Sverige

Austin tillade:

– Det vi verkligen fokuserar på är att se till att Ukraina har den kapacitet som de behöver för att bli framgångsrika just nu. Så vi har stora möjligheter mellan nu och våren när de påbörjar sin motoffensiv. 

Den amerikanska försvarsministern lyfte upp flera europeiska länder och hyllade deras agerande för att hjälpa Ukraina.

Bland annat Sverige, vilket snappats upp av Svenska Dagbladet.

Detta i samband med en fråga om han ansåg att Tyskland “gör tillräckligt för att visa på riktigt ledarskap i Europa".

– Ja, men vi kan alla göra mer, svarade Austin och exemplifierade då med Sveriges bidrag som han kallade “ett väldigt kapabelt paket”.

Sverige kan skicka stridsvagnar

Paketet som USA:s försvarsminister syftade på är det som innehåller artillerisystemet Archer samt avancerade stridsfordon, som regeringen igår meddelade att man ska skicka till Ukraina.

Ikväll har även den svenska försvarsministern Pål Jonsson (M) uttalat sig om att det bara är en tidsfråga innan de tysktillverkade stridsvagnarna också skickas.

Han utesluter inte heller att även Sverige kan skicka stridsvagnar för att hjälpa Ukraina i kriget.

– Vi har inga invändningar mot att skicka stridsvagnar till Ukraina, säger han till Sveriges Radio.

"Finns inga alternativ"

Efter att mötet i Ramstein misslyckades med att komma överens om leverans av stridsvagnarna idag kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky att det "inte finns något annat alternativ" än att se till att skicka dem.

– Vi förväntar oss starka beslut, sade den ukrainska ledaren enligt The Guardian inför det att toppmötet skulle äga rum.

Varnade för tredje världskrig

Tidigare i veckan pekade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ut Tyskland och uppmanade indirekt landets förbundskansler att ta itu med den känsliga frågan om tyska stridsvagnar i östra Europa.

– Ett nederlag för Ukraina kan bli ett förspel till tredje världskriget, uttryckte Moraeicki på Twitter under ett besök i Berlin.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump dundrar – “Vi går så långt som vi måste”

2025 03 27

USA:s intresse för Grönland blir allt starkare.

Såväl innan som efter Donald Trump valdes till USA:s 47:e president har han uttryckt starkt intresse för det danska territoriet Grönland.

Danmark har återkommande uttryckt ilska gentemot Trumps kommentarer – och Grönland likaså.

Nu säger Trump att USA kommer att gå “så långt som vi behöver”, rapporterar ABC News.

“Så långt som vi behöver”

JD Vance, andra damen Usha Vance och energiminister Chris Wright kommer att leda den amerikanska delegationen för att besöka den militära rymdbasen Pituffik i nordvästra delen av Grönland, efter att ha kapat planerna på ett större och längre besök.

Inför resan dundrar Trump.

– Vi behöver Grönland för den nationella och internationella säkerheten. Så jag tror att vi kommer att gå så långt som vi måste gå, säger han.

“Vi behöver”

Trump fortsätter.

– Vi behöver Grönland. Och världen behöver oss för att ha Grönland, inklusive Danmark. Danmark måste se till att vi får Grönland, menar han.

– Och, du vet, vi får se vad som händer. Men om vi inte har Grönland, kan vi inte ha stor internationell säkerhet.

Putin kommenterar

På torsdagen har Vladimir Putin kommenterat situationen.

Vid ett politiskt forum i Murmansk, en hamnstad på Arktiska havet, noterade Putin att USA först övervägde planer på att vinna kontroll över Grönland på 1800-talet och sedan erbjöd sig att köpa det från Danmark efter andra världskriget.

Det rapporterar AP.

“Är uppenbart”

Detta hade Putin att säga om läget:

– Det kan se överraskande ut bara vid första anblicken och det skulle vara fel att tro att detta är någon form av extravagant prat från den nuvarande amerikanska administrationen.

– Det är uppenbart att USA kommer att fortsätta att systematiskt främja sina geostrategiska, militärpolitiska och ekonomiska intressen i Arktis.

Danska och grönländska politiker fortsätter att uttrycka stort missnöje med Trumps kommentarer och nekar till att överlåta ön till amerikanerna.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Kritiken mot regeringens upprustning – “Kan dra in oss i krig”

2025 03 27

Svenska freds är missnöjda med regeringens beslut om upprustning.

Svenska staten ska fram till 2035 låna 300 miljarder kronor efter att regeringen och SD fattat beslut om upprustning.

Det har inte fallit väl hos organisationen Svenska freds – som menar att upprustningen i sig kan dra in Sverige i krig.

Det rapporterar SVT.

“Kan dra in oss”

Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, kommenterar beslutet och säger att det finns faror med regeringens beslut.

– Det kan leda till upprustningsspiraler som drar in oss i krig. Vi måste satsa på fredsbyggande insatser istället, säger hon till SVT.

“Måste gå före”

Bergeå fortsätter med att förklara att hon anser att det finns andra sätt att bedöma det spända geopolitiska läget på.

Det är inte upprustning som ska stå i fokus, menar hon, utan motsatsen.

– Vi måste gå före och säga att nu är det dags för en nedrustningsspiral. Det funkade under kalla kriget när det var som mest spänt, menar hon.

Stora satsningar

Regeringen och Sverigedemokraterna vill möjliggöra inköp av ny försvarsmateriel för 25 miljarder kronor från och med 2025, som kan levereras under 2026–2028. 

Det rör sig om så kallade läglighetsköp, det vill säga beställningar som Försvarsmakten eller Försvarets materielverk kan göra där marknaden relativt snabbt kan möta krigsorganisationens behov.

Det kan till exempel handla om mer luftvärn, drönare, raketartilleri samt personlig utrustning och ammunition.

Även till Ukraina

Ryssland, Ukraina och USA är inblandade i pågående förhandlingar om hur man ska gå tillväga för att uppnå ett fredsavtal.

Samtidigt fortsätter stridigheterna i Ukraina – och regeringen utökar det militära stödet till det krigshärjade landet.

– Rysslands aggression mot Ukraina är en ödesfråga för Sveriges och Europas säkerhet, meddelar regeringen.

– Regeringen vill därför höja den beslutade ekonomiska ramen för militärt stöd till Ukraina från 25 miljarder kronor till drygt 40 miljarder kronor under 2025. 

Foto: C. Qvist Försvarsmakten

Text: Redaktionen