USA: Bidens administration hyllar Sverige

2023 01 20

Ukraina hade hoppats på besked om leverans av de tysktillverkade stridsvagnarna Leopard 2 idag.

Något sådant blev det dock inte då västaktörerna inte kom överens på det möte som organiserats på flygbasen Ramstein i Tyskland, rapporterar The Guardian.

– Jag har inga tillkännagivanden att göra, och du hörde den tyske försvarsministern säga att de inte har fattat ett beslut om Leopard-stridsvagnar, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin, som var värd för hela mötet, när han mötte pressen.

Hyllade Sverige

Austin tillade:

– Det vi verkligen fokuserar på är att se till att Ukraina har den kapacitet som de behöver för att bli framgångsrika just nu. Så vi har stora möjligheter mellan nu och våren när de påbörjar sin motoffensiv. 

Den amerikanska försvarsministern lyfte upp flera europeiska länder och hyllade deras agerande för att hjälpa Ukraina.

Bland annat Sverige, vilket snappats upp av Svenska Dagbladet.

Detta i samband med en fråga om han ansåg att Tyskland “gör tillräckligt för att visa på riktigt ledarskap i Europa".

– Ja, men vi kan alla göra mer, svarade Austin och exemplifierade då med Sveriges bidrag som han kallade “ett väldigt kapabelt paket”.

Sverige kan skicka stridsvagnar

Paketet som USA:s försvarsminister syftade på är det som innehåller artillerisystemet Archer samt avancerade stridsfordon, som regeringen igår meddelade att man ska skicka till Ukraina.

Ikväll har även den svenska försvarsministern Pål Jonsson (M) uttalat sig om att det bara är en tidsfråga innan de tysktillverkade stridsvagnarna också skickas.

Han utesluter inte heller att även Sverige kan skicka stridsvagnar för att hjälpa Ukraina i kriget.

– Vi har inga invändningar mot att skicka stridsvagnar till Ukraina, säger han till Sveriges Radio.

"Finns inga alternativ"

Efter att mötet i Ramstein misslyckades med att komma överens om leverans av stridsvagnarna idag kommenterade Ukrainas president Volodymyr Zelensky att det "inte finns något annat alternativ" än att se till att skicka dem.

– Vi förväntar oss starka beslut, sade den ukrainska ledaren enligt The Guardian inför det att toppmötet skulle äga rum.

Varnade för tredje världskrig

Tidigare i veckan pekade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki ut Tyskland och uppmanade indirekt landets förbundskansler att ta itu med den känsliga frågan om tyska stridsvagnar i östra Europa.

– Ett nederlag för Ukraina kan bli ett förspel till tredje världskriget, uttryckte Moraeicki på Twitter under ett besök i Berlin.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen